Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δάσκαλοι και υγειονομικοί απαιτούν μέτρα προστασίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί διαδηλώνουν στην Ισπανία απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 και προσλήψεις στα σχολεία και τις δομές Υγείας.

Προχτές δάσκαλοι στην ισπανική πόλη Μπιλμπάο έκαναν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια μέρα υγειονομικοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Οι διαδηλώσεις γίνονται σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ισπανία, η οποία μάλιστα χτες ξεπέρασε τους 30.000 θανάτους, ενώ η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μεγαλώνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες μολύνσεις.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών του Μπιλμπάο ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, καθώς ένα δημοτικό σχολείο στη Χώρα των Βάσκων έκλεισε στις 10 Σεπτέμβρη, αφότου δάσκαλοι διαγνώστηκαν με Covid-19.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση κατά την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο το οποίο πολλοί από εμάς δεν υποστηρίζουν και επιπλέον δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε», δήλωσαν στο «Reuters» εκπαιδευτικοί του Μπιλμπάο.

Στη Μαδρίτη - όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσαν τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας - οι υγειονομικοί διαδήλωσαν καταγγέλλοντας «έλλειψη στήριξης» και απαιτώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες. «Αν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρχίσουν ήδη να αρρωσταίνουν τον Σεπτέμβρη, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η κατάσταση τον Δεκέμβρη», δηλώνουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Σχέδιο νόμου ...συμφιλίωσης

Σχέδιο νόμου εγκρίθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας (Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ποδέμος) με τον τίτλο «νόμος Δημοκρατικής Μνήμης» και υποτιθέμενο στόχο να αποκατασταθούν τα θύματα της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο 1936 - 1939, του ισπανικού εμφύλιου και της εποχής που ακολούθησε έως το 1975 που πέθανε ο δικτάτορας. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν, προβλέπεται το λεγόμενο μνημείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων» να γίνει νεκροταφείο και για τις δύο πλευρές του εμφυλίου. Ηταν ένα μνημείο της δικτατορίας, όπου μαρτύρησαν για να χτιστεί χιλιάδες κρατούμενοι της δικτατορίας και αποτελούσε τόπο συνάντησης των νοσταλγών του Φράνκο όπου ήταν θαμμένος και ο ίδιος, έως τον Σεπτέμβρη του 2019, όποτε έγινε η αποτέφρωσή του και η μεταφορά της τέφρας σε νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη. Οπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, «τα περισσότερα από 30.000 θύματα των δύο πλευρών θα βρουν γαλήνη και θα έχουν τον σεβασμό από όλους». Προωθείται δηλαδή μια λογική συμφιλίωσης, ενώ φυσικά ο χαρακτήρας του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, εξαφανίζεται και εκθειάζεται η αστική δημοκρατία, δηλαδή η άλλη μορφή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατά τ' άλλα, με βάση τα προβλεπόμενα θα επιδιωχθεί η ανακάλυψη ομαδικών ταφών θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο, με δημιουργία «εισαγγελίας δημοκρατικής μνήμης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «τράπεζας DNA» με τη βοήθεια των συγγενών. Επίσης θα σταματήσει η δημόσια χρηματοδότηση ιδρυμάτων που υμνούν τη δικτατορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ