Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη

Τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές Υγείας, που δεν καλύπτονται από τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για «ενίσχυση» των νοσοκομείων και τις λίγες προσωρινές προσλήψεις, ανέδειξε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Οπως κατήγγειλε, από την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο έχουν «κοπεί» τα μισά χειρουργεία για να δημιουργηθούν επιπλέον κλίνες και τμήματα για τον κορονοϊό, με το «πάγωμα» χειρουργείων, ιατρείων, εξετάσεων και θεραπειών να θέτει σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού.

Χωρίς προσλήψεις από το 2008 λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες, τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα τρόλεϊ. Ενώ το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων έχει ξεκινήσει, το προσωπικό δεν επαρκεί. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι στους εργαζόμενους οφείλονται 6.500 μέρες κανονικής άδειας.

Νόμο «δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. «Οι απολύσεις συνδικαλιστών και των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου, η ανταπεργία, η παράδοση των μητρώων μας στο κράτος και στην εργοδοσία και ό,τι άλλο σκεφτούν να συμπεριλάβουν στο έκτρωμα που ετοιμάζουν, είναι η απόλυτη προσαρμογή στη βαρβαρότητα!», τόνισε και κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρεθούν «επί ποδός πολέμου».

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας, κατήγγειλε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών. Οπως σχολίασε, οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορούν να προστατέψουν όχι τους χιλιάδες επιβάτες αλλά ούτε καν τους διοικητικούς τους υπαλλήλους, καθώς χτες έκλεισαν σχετικές εγκαταστάσεις μετά την εμφάνιση κρούσματος.

Την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, πάνω στην οποία χτίστηκε το «θαύμα» του Τουρισμού, όπως και από την ισοπέδωση του εισοδήματος και των όρων εργασίας στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία του κλάδου στις 28/9 στο υπουργείο Εργασίας.

Τη θετική πείρα από τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Ιούνη μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ανάμεσα στα βήματα που έγιναν ξεχώρισε τις νέες εγγραφές, τη συμμετοχή μεταναστών και τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, την ενίσχυση του Συνδικάτου ώστε να σταθεί οργανωτής της πάλης σε μια περίοδο όξυνσης της εργοδοτικής επίθεσης.

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, από τα οποία η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ούτε ένα, μετέφερε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου. Τα 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς, η υπολειτουργία του ολοήμερου, το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, με την οποία δεν συμβιβάζονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που καλούν σήμερα σε συλλαλητήριο.

Στο ανοιχτό μέτωπο των συνδικάτων απέναντι στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αναφέρθηκε η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στη «Μέλλον», προαναγγέλλοντας κινητοποίηση τη μέρα ψήφισής του και καλώντας σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Κατήγγειλε ακόμα την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, μέσα από την τηλεργασία, την αναστολή συμβάσεων, τις απολύσεις.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της συγκρότησης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, μέλος της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου. Ηδη οι καταγγελίες για εντατικοποίηση στις δικηγορικές εταιρείες αλλά και για ανυπαρξία μέτρων πρόληψης για την πανδημία στα δικαστήρια, φτάνουν μαζικά στο Σωματείο, το οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει σε σύσκεψη.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Δημήτρης Μπάτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, η οποία προχωρά το επόμενο διάστημα στο συνέδριό της, συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ δίνει το «παρών» στην πολύμηνη μάχη ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Την προσπάθεια συντονισμού χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, εξηγώντας πως οι αυτοπασχολούμενοι έχουν πολλούς λόγους να συστρατευθούν με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Γιατί την ώρα που ο πρωθυπουργός προσφέρει «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους ομίλους επιφυλάσσει ψίχουλα και κοροϊδία για τους μικρούς ΕΒΕ. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρεθούν μαζικά οι αυτοαπασχολούμενοι στον δρόμο στις 13 Οκτώβρη», τόνισε.

Στις διεκδικήσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους, στάθηκε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της ΟΓΕ.

Κάλεσμα αγώνα για να μη γίνει η πανδημία αφορμή για να μεγαλώσουν οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων. Στα σχολεία της Αττικής, όπως ανέφερε, υπάρχουν τάξεις σε υπόγειες αίθουσες χωρίς εξαερισμό, τμήματα 27 μαθητών, σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ενώ σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί περίπου 1,5 καθαρίστρια.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο Ν. Μαυροκέφαλος υπενθύμισε την 75η επέτειο ίδρυσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στις 3 Οκτώβρη, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη των σωματείων στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ