Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Ο χαιρετισμός του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ

Ο Ιάσονας Φανός
Ο Ιάσονας Φανός
Στο χαιρετισμό του τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσόρισε τον κόσμο στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν ήταν δυνατό το φετινό Φεστιβάλ να έχει τη μαζικότητα, την έκταση και την πολυμορφία που θα θέλαμε.

Ηταν όμως αναγκαίο να δώσει θάρρος κι ελπίδα μέσα σε αυτές τις επικίνδυνες διεθνείς κι εγχώριες εξελίξεις, να αποτελέσει και για φέτος το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς.

Ηταν αναγκαίο να ρίξει το φως του στο σκοτάδι του χυδαίου ατομισμού και της υποκουλτούρας που πλασάρει το σύστημα.

Ηταν αναγκαίο να υπενθυμίσει ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, που κόντρα στο ρεύμα μελετάει και διαδίδει την επιστημονική μας κοσμοθεωρία, ηγείται στην οργάνωση αγώνων και διεκδικήσεων, έρχεται σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, με την ένδοξη ιστορία του λαϊκού μας κινήματος, μορφώνεται, παλεύει και δημιουργεί, εμφορούμενη από ανώτερες αξίες και ιδανικά.

Στο φετινό Φεστιβάλ δεν ήταν επίσης δυνατό να ταξιδέψουν και να φιλοξενηθούν οι δεκάδες αντιπροσωπείες των αδελφών μας Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο. Ακόμα και έτσι, όμως, δεν χάνει τη διεθνή του διάσταση. Η ΚΝΕ έχει λάβει δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από αδελφές Οργανώσεις που εύχονται κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ μας. Τους ευχαριστούμε και από αυτό το βήμα τους απευθύνουμε διεθνιστικό, συντροφικό χαιρετισμό.


Το σύνθημα "Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή" ταξίδεψε και ακούστηκε δυνατά σε όλη την Ελλάδα, ακούγεται σήμερα εδώ, στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ (...)

Με πείσμα κόντρα σε όσους ενοχλούνται...

Το σύνθημα αυτό ενοχλεί τους εκπροσώπους της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων, τους υπερασπιστές του σημερινού άδικου, ανελεύθερου, σάπιου συστήματος.

Ενοχλεί τους απολογητές μιας καλύτερης διαχείρισης, μιας δήθεν εξανθρώπισης του καπιταλισμού (...)

Ενοχλεί την εφεδρεία που χρηματοδοτούν και χαϊδεύουν τα αφεντικά για τα δύσκολα, τους νταήδες που τελικά κανείς τους δεν ήξερε τίποτα σε μια δίκη που σέρνεται τόσα χρόνια, τους φασίστες εθνικιστές που μπορεί να μεταμφιέζονται, να αλλάζουν ονόματα και πολιτική στέγη, δεν αλλάζει όμως το μίσος τους για όσους δεν σκύβουν το κεφάλι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γιατί δεν αλλάζει το χέρι που τους ταΐζει.

Λέμε και από αυτό το βήμα ότι είναι αίτημα όλων των μαζικών φορέων, σύσσωμης της νεολαίας της χώρας μας, στις 7 Οκτώβρη να καταδικαστούν οι νεοναζί για τα εγκλήματά τους.

Με αφορμή και την αυριανή, μαύρη επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού κι εργάτη της Ζώνης, Παύλου Φύσσα, η Οργάνωσή μας θα εντείνει την πλατιά πανελλαδική της εξόρμηση στη νεολαία.

Το φετινό Φεστιβάλ δεν είχε λίγα εμπόδια να ξεπεράσει, τα ξεπέρασε όμως, και έτσι, ως ένα Φεστιβάλ "αλλιώς", όπως έγραψε ο "Οδηγητής", θα πάρει κι αυτό τη δική του θέση στην ιστορία των Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Καταλαβαίνουμε ότι ήθελαν να μη γίνει.

Γι' αυτό με διάφορες προφάσεις έβαλαν εμπόδια, μας απέκλεισαν από χώρους που είχαν επισήμως παραχωρηθεί, έκαναν καμπάνια για να ακυρωθεί με πρόσχημα την πανδημία, κι όταν δεν τα κατάφεραν, ενίσχυσαν την προπαγάνδα του φόβου, απέκλεισαν ουσιαστικά την παρουσία του Φεστιβάλ από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (...)

Δυστυχώς γι' αυτούς ο σημαντικότερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός για τη νεολαία στην Ελλάδα, με όλες τις απαραίτητες προσαρμογές, θα ολοκληρώσει και για το 2020 το ταξίδι του στην Αθήνα με επιτυχία (...)

Εμείς δεν αφήσαμε τους λογαριασμούς μας για μετά...

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία και να την ενοχοποιεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Τολμάει να μιλάει για ατομική ευθύνη, ενώ όχι απλά δεν έχει πάρει ούτε μισό ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αντιθέτως την εξέθεσε, και συνεχίζει, σε πολλαπλούς κινδύνους με την πολιτική της, για να κάνει τα χατίρια στους επιχειρηματικούς ομίλους (...)

Εμείς από την πρώτη στιγμή προσαρμόσαμε τη δράση μας ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λαού (...)

Αποκαλύψαμε το ταξικό πρόσημο στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν αφήσαμε τους λογαριασμούς μας για μετά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "μετά" που δεν έχει έρθει ακόμα, και δεν πρόκειται να έρθει.

Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μας μία παρένθεση, διότι συζητιέται αυτές τις μέρες το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, που χρησιμοποίησε η αριστερή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τώρα που άλλαξε πάλι σήμα.

Συνιστούμε σε όσους δεν το έχουν κάνει, να διαβάσουν το ποίημα "Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας" (που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με "αυτή την αστερόεσσα που είναι για όλους τους", αυτή που αγαπάνε οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ των 3 μνημονίων και των μεγάλων σαλονιών):

"Εμείς γι' αυτά τα λίγα κι απλά πράγματα πολεμάμε

για να μπορούμε να 'χουμε μία πόρτα,

έν' άστρο, ένα σκαμνί

ένα χαρούμενο δρόμο το πρωί

ένα ήσυχο όνειρο το βράδυ.

Για να 'χουμε έναν έρωτα που να μη μας τον λερώνουν

ένα τραγούδι που να μπορούμε να τραγουδάμε" (...)

Ξέρουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα του συστήματός τους

Τους λέμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή.

Γιατί εντείνεται ένας νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματά μας, για να φορτώσουν ξανά το βάρος της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία, στις δικές μας πλάτες.

Συνοδεύουν ξανά αυτά τα μέτρα με δώρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη βρώμικη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, που τόλμησε να βάλει χέρι στο απεργιακό δικαίωμα, με νέους νόμους, όπως αυτός που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις, για να αποφασίζουν αν δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε μαχητικά τα αυτονόητα.

Εντείνουν την καταστολή και την τρομοκρατία γιατί ξέρουν ότι η πολιτική τους γεννάει δίκαιες αντιδράσεις.

Γι' αυτό εντείνουν τον αντικομμουνισμό στα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία, σε τόσες εκδόσεις, εκπομπές, ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, εργασίες, συνέδρια και φόρουμ, για τα οποία ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια.

Γιατί ξέρουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα του συστήματός τους. Ξέρουν ότι αν το αποφασίσει ο λαός μας, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά και θα καταργηθούν στην πράξη.

Γνωρίζουν καλά την απάντηση στην ερώτηση, αν αυτά που λέμε έγιναν ή αν θα ξαναγίνουν (...)

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την κυβέρνηση

Καλούμε όσους σκέφτονται αυτό το "κάτι" που πρέπει να γίνει, να δράσουμε μαζί μέσα στους μαζικούς φορείς, στα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια, γιατί δεν θα σταματήσουν πουθενά αν δεν συναντήσουν εμπόδια από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, κι επιδιώκουμε να γίνει μεγάλη συζήτηση σε κάθε χώρο νεολαίας για το πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο, να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά όσα έχουμε ανάγκη στην Υγεία, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, πώς θα πετύχουμε να συμμετέχουν περισσότεροι στην πάλη, να βγαίνουν συμπεράσματα από αυτήν τη διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συμμεριζόμαστε τη δίκαιη αποστροφή ενός σημαντικού τμήματος της νεολαίας, που στα πρόσωπα όλων αυτών βλέπει τον κυνισμό της πολιτικής του κεφαλαίου, τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αποφάσεις που επιδεινώνουν τους όρους ζωής μας, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα που βγάζουν στη φόρα ο ένας του άλλου, τα ψέματα και τις αθετημένες υποσχέσεις (...)

Υπάρχει στον αντίποδα και ένας άλλος κόσμος

Αυτή η δίκαιη αποστροφή, όμως, δεν μπορεί να οδηγεί σε αποστασιοποίηση, σε αδιαφορία για τα κοινά, στην ενσωμάτωση και την επιλογή του ατομικού δρόμου (...)

Υπάρχει στον αντίποδα και ένας άλλος κόσμος. Υπάρχει από σήμερα, ανάμεσά μας, το αύριο που γεννιέται. Μέσα σε κάθε αγώνα που δίνεται, μέσα στα μικρά που φαίνονται ασήμαντα αλλά δεν είναι, στις καθημερινές μας θυσίες, στα πρόσωπα των συναγωνιστών μας.

Σε ανθρώπους τίμιους, ανιδιοτελείς, που σηκώνουν ανάστημα ακόμα και μόνοι τους καμιά φορά κι αυτή τους η στάση είναι μάθημα για όλους τους άλλους που τους βλέπουν, που δείχνουν αλληλεγγύη, που ψάχνουν τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο μας και να τον αλλάξουν, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στη νεολαία της εργατικής τάξης. Εχουμε οδηγό τις σύγχρονες επιστημονικές επεξεργασίες του Κόμματός μας. Στο δρόμο για την κοινωνία της αληθινής δικαιοσύνης και ελευθερίας, της πραγματικής δημοκρατίας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ετοιμαζόμαστε για δύσκολες μάχες, σε συνθήκες που όλα μοιάζουν ακίνητα ή και ότι πάνε προς τα πίσω.

Οι δυσκολίες, όμως, πάντα θα συνυπάρχουν με τις δυνατότητες, όπως διδάσκει η Ιστορία μας.

Κι είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες θα δυναμώσουν, ότι ακόμα περισσότερα από τα καλύτερα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα ενταχθούν στο επαναστατικό σχολείο, θα οργανωθούν στην ΚΝΕ, για να μάθουν πολλά και για να προσφέρουν πολλά, με τη σκέψη και τη δράση τους στην πιο μεγάλη, την πιο σπουδαία υπόθεση.

Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του Φεστιβάλ

Χαιρετίζουμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δούλεψαν ακούραστα κι ανιδιοτελώς για να ετοιμαστεί ο χώρος, αλλά και όσους θα συμβάλουν στη λειτουργία του.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα μόνιμα συνεργεία και τους μεγαλύτερους συντρόφους μας από την ΚΟ Αττικής, που σε έναν γνώριμο από τα παλιά γι' αυτούς χώρο, μας υπέδειξαν και μας συμβούλεψαν σε όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Η σκέψη μας είναι μαζί με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έπρεπε να προστατευτούν, όπως και στους μεγαλύτερους φίλους του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο το γέμιζαν με την πείρα και τις ιστορίες τους, με τη νεανική ματιά τους.

Ανανεώνουμε, τέλος, το ραντεβού μας με τους δεκάδες καλλιτέχνες που τελικά δεν έγινε δυνατό να πλουτίσουν με το έργο και το ταλέντο τους τη φετινή σκηνή του Φεστιβάλ, για το επόμενο διάστημα και τις επόμενες εκδηλώσεις μας. Τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά για τη στήριξή τους.

Ετοιμαζόμαστε για την επιτυχία των πολιτικών συγκεντρώσεων, με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και μεθαύριο στην κορύφωση των εκδηλώσεών μας, με τον σύντροφο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του Φεστιβάλ, με οργανωμένη απειθαρχία και αυταπάρνηση, κόντρα σε όσους ανυπομονούν στη γωνία να μας συκοφαντήσουν.

Καλή συνέχεια στις εκδηλώσεις μας.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ