Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΟ 9

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ του Κων/νου, δάσκαλος, καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές του ιδέες δεν διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΗ, σύζυγός του, γεννήθηκε το 1901 στον Καύκασο. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία.

Τα παιδιά τους:

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γεννήθηκε το 1922. Μέλος της ΟΚΝΕ. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο Κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός για να χρησιμοποιηθούν στην αντίσταση κατά των κατακτητών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γεννήθηκε το 1925. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. ΕΛΑΣίτης και ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Παγγαίο το 1949.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γεννήθηκε το 1927. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γεννήθηκε το 1929. Μαθητής Γυμνασίου και ΕΠΟΝίτης. Στον Εμφύλιο ήταν ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 ζούσε στην Τσεχοσλοβακία, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, μετανάστης στη Σουηδία, μέλος του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια Γραμματέας της ΚΟΒ ΚΑΛΜΑΡ και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας. Πέθανε το 2012.

Πλάι του οργανώθηκε στην ΚΝΕ ο γιος του ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, που πέθανε το 2000 σε ηλικία 39 ετών.

Στη μνήμη τους ο γιος τους και αδελφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κρουσσίων της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, 200 ευρώ.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επίσης, στη μνήμη του ΗΛΙΑ ΜΕΤΕΝΙΔΗ του Ιωακείμ, αδερφού της Κατίνας, ΕΠΟΝίτη, μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρουν 50 ευρώ.

***


ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ