Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
243 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Καρά Τεπέ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ στη Λέσβο από 12 μέχρι και 20 Σεπτέμβρη, σε σύνολο 7.000 γρήγορων τεστ, έχουν εντοπιστεί 243 νέα κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, με μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 24 έτη. Τα αποτελέσματα από την εξέταση 40 μελών διαφόρων ΜΚΟ και 120 αστυνομικών που εργάζονται στο ΚΥΤ ήταν στο σύνολό τους αρνητικά. Να σημειωθεί ότι από τα 140 παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον ιό την προηγούμενη βδομάδα, σημαντικό μέρος αφορά παιδιά που ζουν στο ΚΥΤ της Λέσβου και τα υπόλοιπα αφορούν παιδιά στην Αττική.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει η απαράδεκτη πολιτική του εγκλωβισμού και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σε άλλες δομές προσφύγων - μεταναστών: Χαρακτηριστικά, στο ΚΥΤ Σάμου ανακοινώθηκαν 21 επιπλέον κρούσματα μόνο την Κυριακή 20/9, ενώ την Παρασκευή 18/9 είχαν ανακοινωθεί άλλα 7.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 20.30 την Κυριακή στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, για δεύτερη φορά αυτήν τη βδομάδα, αυτήν τη φορά μάλιστα εντός της δομής. Η δομή βρίσκεται σε καραντίνα από την περασμένη Τρίτη, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, ενώ έχουν ανακοινωθεί 21 κρούσματα εντός του ΚΥΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη φωτιά τραυματίστηκαν ελαφρά δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σε σχόλιό της σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στη δομή του Καρά Τεπέ η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που ''φιλοξενούνται'' στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, αποκάλυψε πως η υγειονομική βόμβα που υπήρχε στη Μόρια όχι μόνο δεν εξουδετερώθηκε, αλλά μεταφέρθηκε στη νέα δομή και είναι έτοιμη να εκραγεί. Πέρα από τους 243 νοσούντες - ποσοστό πάνω από 3% των ελεγχθέντων - υπάρχουν και 2.334 παιδιά κάτω των 10 ετών που δεν έχουν ελεγχθεί, που είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά να είναι φορείς και που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στη δομή.

Παράλληλα, η λεσβιακή κοινωνία, που ήταν ήδη υπερκορεσμένη πριν από τη φωτιά στη Μόρια και που γι' αυτόν το λόγο είχαν παρθεί πρόσθετα μέτρα για το νησί, εξακολουθεί να δίνει καθημερινά κρούσματα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σήμερα - πρώτη μέρα που το κουδούνι χτύπησε στα σχολεία του νησιού - παρουσιάστηκε κρούσμα σε εκπαιδευτικό. Ολα δείχνουν πως η κοινωνία του νησιού μας κάθεται πάνω σε μία υγειονομική νάρκη, έτοιμη να εκραγεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι τοπικοί θεσμοί (δήμοι - Περιφέρεια) έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Τους καλούμε, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλάξουν από τα χειρότερα και τη λεσβιακή κοινωνία και τους πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

-- Αμεση πρόσληψη του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού και ενίσχυση με την υποδομή που απαιτείται για να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους.

-- Αμεση χορήγηση στις υγειονομικές μονάδες του νησιού επαρκών τεστ rapid για να κάνουν επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε όλους τους υγειονομικούς, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους εργαζόμενους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

-- Επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε όλες τις προνοιακές δομές και τις δομές υπερηλίκων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ (2021-11-16 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στις φυλακές της ΕΕ (2021-05-20 00:00:00.0)
Εγκριση κονδυλίων για τις φυλακές ξεριζωμένων στα νησιά (2021-05-08 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ (2020-09-19 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων (2020-09-18 00:00:00.0)
Σοβαρά επεισόδια στη Μόρια με πολλούς τραυματίες (2018-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ