Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σύγκρουση συμφερόντων

Μάχη κολοσσιαίων συμφερόντων σε... ζωντανή μετάδοση στο... γήπεδο της Θέμιδας. Σε νέα φάση μπήκε ο «ψηφιακός πόλεμος» μετά την απόφαση (εκδόθηκε 31/12) του Πρωτοδικείου που ακυρώνει τη συμφωνία ΑΕΚ - ΑΛΦΑ και υποχρεώνει τους «κιτρινόμαυρους» να επιστρέψουν στη ΝΕΤΜΕΝΤ. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι θιγόμενοι πέρασαν στην αντεπίθεση, ουσιαστικά κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της κορύφωσης σε μια κόντρα με απρόβλεπτες και πολύπλευρες συνέπειες σε πολλά επεισόδια.

Ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος στην ALPHA DIGITAL SYNTHESIS (ADS), Χάρης Αλευρόπουλος, χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» («αρρωστημένες φαντασιώσεις συγκεκριμένων κύκλων», «δείγμα αδυναμίας στο σχεδόν άδειο πρόγραμμα που διαθέτουν» κλπ) για το αντίπαλο δέος. Δήλωσε «ευχαριστημένος που κάνουμε απολογισμό υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού μας» και υποστήριξε σε διαφόρους τόνους πως δεν τους ανησυχεί η απόφαση. Εμμέσως πλην σαφέστατα επίσης προοιωνίζεται αλλαγή του σκηνικού: «Είναι προσωρινή απόφαση. Ο δικαστικός αγώνας θα είναι μακρύς. Μην ξεχνάτε πως είμαστε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και στην ΕΕ ήδη υπάρχουν αποφάσεις και νομολογίες που μας δικαιώνουν (π.χ. Νάπολι). Δε θα πάμε μ' αυτή την απόφαση στο ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού (20/1)».

Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας, Π. Καϊμακάμης, δε θέλησε ν' αποκαλύψει «στρατηγικές λεπτομέρειες», αλλά έδωσε σαφέστατο στίγμα: «Σε πολύ λίγες μέρες η προσωρινή αυτή απόφαση θα τεθεί υπό την κρίση πολυμελούς δικαστικού οργάνου και πιστεύουμε πως θα είναι ουσιαστικότερη, δικαιότερη και σύμφωνη με το πνεύμα των καιρών. Ο δικαστής πιθανολογεί μονόπλευρα, χωρίς ν' αναφέρει συγκεκριμένες πράξεις. Στην 7ωρη ακροαματική διαδικασία κανένας μάρτυρας, και των δύο πλευρών, δεν κατέθεσε κάτι περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Η απόφαση πάσχει νομικά. Ερχεται σ' αντίθεση με την πλούσια νομολογία των Πρωτοδικείων. Σε περίπου 400 σχετικές, είναι μόλις η δεύτερη. Η προσωρινή αυτή απόφαση δεν επιφέρει κυρώσεις για τον ΑΛΦΑ και αν δεν εφαρμοστεί».

Λίγο αργότερα ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μ. Ψωμιάδης, στο ίδιο μήκος κύματος δήλωνε «σεβασμό στη δικαιοσύνη», αλλά πρόσθετε πως «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»! Εξακολουθεί να θεωρεί έγκυρη μόνο τη σύμβαση με τον ΑΛΦΑ και... ενημέρωνε τους ενδιαφερομένους: «Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που ξεζούμισαν την ομάδα ότι τζάμπα δεν μπορούν να την έχουν. Η αγορά έχει πάει σε άλλα πλαίσια. Οι εποχές άλλαξαν. Ο ΑΛΦΑ θα δείχνει την ΑΕΚ. Η εποχή Καζαντζίδη και Μάτσα τελείωσε. Η ΝΕΤΜΕΝΤ είναι τελειωμένη από την ΑΕΚ».

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΝΕΤΜΕΝΤ ΕΛΛΑΣ, Λ. Ταγματάρχης, (μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ) ζητεί ρητή δήλωση αν ο ΑΛΦΑ θα σεβαστεί την απόφαση, επισημαίνοντας πως «εμείς θα μεταδώσουμε τον αγώνα (ΑΕΚ - Ολυμπιακού) και όλους τους αγώνες της ΑΕΚ στο γήπεδό της, επίσημα και φιλικά». Η κόντρα δισεκατομμυρίων λοιπόν κορυφώνεται. Το ερώτημα είναι ποιοι (τελικά) θα πληρώσουν τα σπασμένα και (όχι αν, αλλά) πόσο αρνητικά θα επηρεαστεί το ποδόσφαιρο. Πόσο ακόμα πολιτεία και αρμόδιοι (;) φορείς θα επιτρέπουν το άθλημα να γίνεται όχημα ή εξιλαστήριο θύμα στο βωμό αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων;

  • Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρίας που 'χει τα δικαιώματα των εθνικών ομάδων. Η πρώτη προκήρυξε διαγωνισμό για τα εντός έδρας παιχνίδια στα προκριματικά του EURO 2004, ενέργεια που η δεύτερη χαρακτηρίζει αντισυμβατική, ισχυριζόμενη πως έχει προνομιακό δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης. Τη λύση (μάλλον) θα δώσουν τα διεθνή δικαστήρια.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ (2023-03-02 00:00:00.0)
Εντονη αντίδραση ενάντια στη νέα παρέμβαση Αυγενάκη (2021-05-26 00:00:00.0)
Ανάμεικτα συναισθήματα (2002-01-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική παρέμβαση (2001-07-10 00:00:00.0)
Ερμαιο αντικρουομένων συμφερόντων (2001-07-05 00:00:00.0)
Εβρεξε ...καμπάνες (1998-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ