Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων την περασμένη βδομάδα

Μήνυμα στο Μάντσεστερ, σε «υψηλού κινδύνου περιοχή για την πανδημία»

Jon Super

Μήνυμα στο Μάντσεστερ, σε «υψηλού κινδύνου περιοχή για την πανδημία»
Ρεκόρ 2 εκατ. νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα παγκοσμίως (αύξηση 6% από την προηγούμενη), ενώ τουλάχιστον 37.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αν και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με εξαίρεση την Αφρική, σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων το διάστημα 14 - 20 Σεπτέμβρη. Η διαχείριση της πανδημίας όλο το προηγούμενο διάστημα από τις αστικές κυβερνήσεις με πρώτο κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, και άρα με χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς εξασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τα αποδυναμωμένα δημόσια συστήματα Υγείας, έχουν οδηγήσει σε όλες τις χώρες στη σημερινή επιδείνωση.

Στην περιοχή της Ευρώπης καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας (αύξηση 27% σε σχέση με την προηγούμενη). Στη Βρετανία χτες ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα (τηλεργασία, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης νωρίτερα, χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς χώρους και πρόστιμα). Στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκε το 38% των νέων κρουσμάτων, αλλά το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά 22%. Στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου εντοπίζεται το 35% των νέων κρουσμάτων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.000, με 9.000 νέους θανάτους μόνο την περασμένη βδομάδα. Σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικό Ειρηνικό παρατηρείται τις τρεις τελευταίες βδομάδες μικρή άνοδος σε επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 31,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τις 970.000. Η Ινδία κατέγραψε χτες 75.083 νέα κρούσματα και πάνω από 1.000 θανάτους σε ένα 24ωρο, όπου συνολικά αναφέρονται 5,6 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 89.000 νεκροί. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7 εκατ. και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 204.000.

Στην οικονομική και γεωπολιτική «κούρσα» για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, η Ρωσία ανακοίνωσε την έγκριση ενός δεύτερου πειραματικού εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο «Vector». Η διαδικασία εγγραφής του εμβολίου «EpiVacCorona» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε περίπου 5.000 εθελοντές άνω των 60 ετών και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) από τις αρχές Σεπτέμβρη βρίσκεται σε επαφή με 38 παρασκευαστές πειραματικών εμβολίων, δήλωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της «Task Force» Κλινικών Δοκιμών και Παραγωγής του EMA, Φέργκους Σουίνι. Τα εμβόλια πρέπει να λάβουν την έγκριση του EMA πριν χρησιμοποιηθούν στην ΕΕ.

Ο ΠΟΥ έχει περιλάβει 38 πειραματικά εμβόλια σε διαδικασία κλινικής αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων και εμβολίων που αναπτύσσονται σε Κίνα και Ρωσία. Ακόμη 149 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία προκλινικής αξιολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ