Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Διθύραμβοι για τους Αμερικανούς «επενδυτές»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα επενδυτικά σχέδια μονοπωλίων των ΗΠΑ σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, στο κάδρο της αντιπαράθεσης με γεωπολιτικούς ανταγωνιστές τους στην περιοχή, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, ισχυρές χώρες της ΕΕ, προωθεί από χτες σε Βελιγράδι και Πρίστινα αντιπροσωπεία Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το νεοσύστατο Οργανισμό Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης (DFC), συμπεριλαμβανομένων του ειδικού απεσταλμένου στα Δυτικά Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, και του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας, Μάθιου Ζάις.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος», αφού προηγουμένως εξέτασαν λεπτομερώς τις δυνατότητες εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές ξεχωριστά με τις ΗΠΑ σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο στις 4 Σεπτέμβρη, παρουσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανοίξαμε την πόρτα μας σε μια παλιά φιλία. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Τραμπ, που μας άκουσε με μεγάλη υπομονή και που επέδειξε σεβασμό στους πολίτες της Σερβίας. Εμείς θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια των Αμερικανών επενδυτών, τάχα οι Σέρβοι πολίτες «θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται αισθητά». Προέβλεψε επίσης πως θα επέλθει η απαγκίστρωση από τους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία του παρελθόντος, ενώ έφτασε ακόμα να ισχυριστεί ότι «όπου επενδύουν οι ΗΠΑ υπάρχει μέλλον»!

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου ώσπου να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ στο ζήτημα του Κοσόβου. Νωρίτερα, έγιναν στο Βελιγράδι τα εγκαίνια λειτουργίας μόνιμου γραφείου του Οργανισμού Ανάπτυξης και Χρηματοδότησης που θα έχει συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης.

Σήμερα, Τετάρτη, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών αξιωματούχων αναμένεται στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ