Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης

Την ανυπαρξία μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την υποβάθμιση του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στην Ερώτηση σημειώνει:

«Με τη δημοσιοποίηση της είδησης για κρούσμα Covid-19 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας, αποκαλύφθηκε ο βαθμός υποβάθμισης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με ευθύνη του σημερινού υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επί της ουσίας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει καταργηθεί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, δεν έχει γίνει καμία καμπάνια. Οι μόλις 750 υπάλληλοι που απέμειναν να το στελεχώνουν, ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε φορέα εξυπηρέτησης του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού από την πανδημία Covid-19 επιβάλλει τη διενέργεια μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από τη διασπορά στο νομό Πέλλας από το εργοστάσιο συσκευασίας στα Γιαννιτσά, στο Κορωπί και αλλού.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πόσοι έλεγχοι, σε πόσους χώρους δουλειάς έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ;
  • Τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που ελλείψει μέτρων προστασίας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές ανάγκες;
  • Τι σχεδιασμός υπάρχει από το ΣΕΠΕ για μαζικούς ελέγχους;
  • Προτίθεται να καταργήσει το νόμο που κατέστησε το ΣΕΠΕ μια απλή διεύθυνση του υπουργείου, της οποίας ο επικεφαλής δεν έχει δικαιοδοσία ούτε για τις άδειες των υπαλλήλων;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ