Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Από τις συμφωνίες Αμερικανών «επενδυτών» στο Κοσσυφοπέδιο

Copyright 2020 The Associated

Από τις συμφωνίες Αμερικανών «επενδυτών» στο Κοσσυφοπέδιο
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αντιπροσωπεία Αμερικανών επενδυτών από τον λεγόμενο οργανισμό χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης DFC με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, μετέβη στο Κοσσυφοπέδιο (προχτές ήταν στο Βελιγράδι), υπογράφοντας συμφωνία για επενδύσεις συνολικού ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Σε ρεπορτάζ της κοσοβάρικης εφημερίδας «Γκαζέτα Εξπρές» αναφέρεται «η υποστήριξη της οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας μέσω των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή» ως βασικός στόχος των αμερικανικών επενδύσεων στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, ένα τμήμα της διαλυμένης Γιουγκοσλαβίας όπου σήμερα «ανθεί» κάθε λογής παρεμπόριο.

Στο περιθώριο υπογραφής των συμφωνιών επενδύσεων, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Αβντουλάχ Χότι, που στις 4 Σεπτέμβρη είχαν συναντηθεί στην Ουάσιγκτον υπογράφοντας με τις ΗΠΑ ξεχωριστές συμφωνίες «οικονομικής συνεργασίας» μαζί με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος απροκάλυπτα δηλώνει ότι «όπου επενδύουν οι ΗΠΑ υπάρχει μέλλον»!

Τα «σούρτα φέρτα» των Αμερικανών επενδυτών εντάσσονται στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται στην περιοχή των Βαλκανίων ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κ.ά. Η περιοχή μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πάνω από 20 χρόνια πριν, είναι μόνιμα στο στόχαστρο για τη γεωστρατηγική της σημασία ως πέρασμα αγωγών Ενέργειας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κοσσυφοπέδιο, που τυπικά παραμένει τμήμα της Σερβίας με βάση ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός χώρας, αυτή του «Bondsteel».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ