Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Διευρύνεται ο Αρμαγεδδώνας στις επικουρικές συντάξεις

Διαρροές από το υπουργείο Εργασίας για τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης

Το καθεστώς που διαμορφώνεται στο Ασφαλιστικό για τους νέους κυρίως εργαζόμενους είναι εφιαλτικό

Eurokinissi

Το καθεστώς που διαμορφώνεται στο Ασφαλιστικό για τους νέους κυρίως εργαζόμενους είναι εφιαλτικό
Τη διεύρυνση της «πελατείας» στο νέο αμιγώς ιδιωτικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, με βάση και τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιταχύνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο νέο ιδιωτικοποιημένο σύστημα, εκτός από τους νέους ασφαλισμένους που θα μπουν στην παραγωγή μετά το 2021 και υπόκεινται υποχρεωτικά στην επικουρική ασφάλιση, θα ενταχθούν κατ' επιλογή τους και εργαζόμενοι που ήδη ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ, μέχρι 35 ετών, αφού βεβαίως σταματήσουν να εισφέρουν στο υπάρχον Ταμείο και κατευθύνουν τις εισφορές τους στο νέο και κατ' επέκταση στον τζόγο των αγορών.

Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, θα μπορούν να ενταχθούν και κλάδοι ασφαλισμένων, όπως αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που δεν είχαν μέχρι τώρα επικουρική.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει από την αρχή μια μεγάλη βάση πελατείας στο νέο σύστημα, καθώς πέραν των δεκάδων χιλιάδων νέων ασφαλισμένων που κάθε χρόνο θα μπαίνουν υποχρεωτικά μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και σταδιακά θα αυξάνονται, θα μπορούσε εξαρχής να ενταχθεί και ένα σημαντικό μέρος των ήδη ασφαλισμένων μέχρι την ηλικία των 35 ετών και που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Εργάνης» ανέρχονται περίπου σε 700.000!

Η ίδια πηγή αναγνωρίζει ως «κύριο πρόβλημα» το κόστος της μετάβασης, δηλαδή την οικονομική «τρύπα» που θα προκύψει στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς θα πάψει να έχει εισροές από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, εκτιμάται από 35 έως 55 δισ. ευρώ. Βέβαια, στην περίπτωση που ενταχθούν και οι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 35 ετών (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας), είναι φανερό ότι το έλλειμμα αυτό θα εκτιναχτεί σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, ένα μέρος του ελλείμματος θα καλυφθεί από το ΑΚΑΓΕ (ταμείο αλληλεγγύης γενεών για το Ασφαλιστικό), τον κρατικό προϋπολογισμό και το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα βάρη της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων και πάλι θα φορτωθούν στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία των «επενδυτικών» σχημάτων που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κεφαλαίων (ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κ.ά.) και την εξασφάλιση φθηνού χρήματος για τους καπιταλιστές (εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα συσσωρευτούν σε 40 χρόνια στα 80 δισ. ευρώ).

Στον αντίποδα, το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στο ΕΤΕΑΕΠ θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους και στους συνταξιούχους, είτε πρόκειται για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού είτε από το ΑΚΑΓΕ (φορολογία, εισφορές συνταξιούχων) είτε, τέλος, από τη μείωση των συντάξεων που αποδίδονται από το ΕΤΕΑΕΠ.

Χαρακτηριστική των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης είναι και η παρέμβαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Τσακλόγλου, σε σχετική συζήτηση που οργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» χτες με θέμα «Οι προϋποθέσεις ενός αξιόπιστου σχεδίου για το Ασφαλιστικό». Εκεί το κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας για την επίδραση του Ασφαλιστικού στην καπιταλιστική κρίση του 2010 ισχυρίστηκε ότι ήταν «τεράστια» και έκανε λόγο για μεγάλες μεταβιβάσεις του κράτους προς τα Ταμεία, οι οποίες συνέβαλαν κατά τα 4/5 στην αύξηση του δημόσιου χρέους και συμπλήρωσε με νόημα ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις παραμένουν υψηλές, στο 16,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, υποστήριξε πως παρά τις περικοπές στις συντάξεις αυτές μειώθηκαν αναλογικά λιγότερο απ' ό,τι μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης! Επιπλέον, σημείωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «δεν δημιουργεί καθόλου πόρους για την ανάπτυξη», επιβεβαιώνοντας και με αυτό ότι ο πραγματικός διαχρονικός στόχος για τις αστικές κυβερνήσεις δεν είναι η ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά η υποταγή της στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ούτε βέβαια η προστασία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, την οποία πάντα αντιμετωπίζουν ως κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί με κάθε τρόπο. Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εκεί ακριβώς αποβλέπει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ