Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ευρώπη

Καθώς κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί τόσους μήνες

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 είναι εδώ και η επιδημιολογική κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες δείχνει πως κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής δεν έχει παρθεί όλους αυτούς τους μήνες από τις αστικές κυβερνήσεις.

Χτες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε πως σε 7 χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία, Μάλτα) η εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και σημαίνει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Εκεί παρουσιάζεται «μια πιο αυξημένη αναλογία σοβαρών κρουσμάτων ή νοσηλείας» μαζί με αύξηση της θνησιμότητας που έχει «ήδη παρατηρηθεί» ή «μπορεί να παρατηρηθεί σύντομα».

Στη Βρετανία και σε 12 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο, Σουηδία), η άνοδος των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στους πιο νέους ενηλίκους. Το ECDC υπογραμμίζει πως μέσα στην ΕΕ «ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε αυξημένο βαθμό, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως το επίπεδο της ανοσίας στον πληθυσμό είναι κάτω του 15% στις περισσότερες από τις περιφέρειες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την επιβολή lockdown σε όλη την επικράτεια για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στη χώρα των 9 εκατ. κατοίκων, ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων αυξήθηκε την περασμένη βδομάδα στις σχεδόν 7.000 ημερησίως.

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά του Sars-CoV-2 ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Charite» του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE). Σύμφωνα με την έρευνα (δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell»), οι επιστήμονες επιχειρούν την ανάπτυξη «παθητικού» εμβολιασμού με αντισώματα, που θα μπορούν να χορηγηθούν τόσο σε υγιείς όσο και ήδη νοσούντες.

Οι Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν και να αναπαραγάγουν τεχνητά περίπου 600 διαφορετικά αντισώματα από το αίμα ατόμων που είχαν θεραπευθεί από την Covid-19. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τον ιό και αποτρέπουν την είσοδό του στα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό του. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο δοκιμών σε χάμστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ