Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονες πολιτικο - διπλωματικές διεργασίες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΜΜΑΝ.--

Χτες ανώτερα στελέχη της ΚΕ της «Φατάχ», που συμμετείχαν μαζί με ομολόγους τους από το ΠΓ της ισλαμικής «Χαμάς» σε διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις από το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν από την Κωνσταντινούπολη πως κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής, που θα αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών παλαιστινιακών εκλογών και στη συνέχεια τη συγκρότηση του νέου «Εθνικού Συμβουλίου» της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) σε περίπου έξι μήνες. Η εξέλιξη έρχεται μετά τις πρόσφατες συμφωνίες του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν αλλά και όσες φαίνεται πως προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα από ΗΠΑ και Ισραήλ για «εξομάλυνση» των σχέσεων των ισραηλινών κατοχικών αρχών και με άλλες αραβικές χώρες, που δυσκολεύουν τη θέση των Παλαιστινίων, και τις πιέσεις για να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι τυχαίο πως το αποτέλεσμα των ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων στην Κωνσταντινούπολη καταγράφεται παράλληλα με τη χτεσινή πραγματοποίηση της (όγδοης κατά σειρά) τετραμερούς συνόδου (μέσω τηλεδιάσκεψης) των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν και Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε πως συζήτησαν «νέα πλαίσια που θα προσελκύσουν τις δύο πλευρές προς περισσότερη αλληλεπίδραση στην κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας και εξεύρεσης λύσης τερματισμού της σύγκρουσης». Επανέλαβε αρκετές φορές ότι επιχειρείται λύση στη βάση «των δύο κρατών» σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με δηλώσεις τους, και οι τέσσερις υπουργοί ανεξαιρέτως εξήραν την πρόσφατη υπογραφή των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΑ Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ, στη λογική πως με αυτόν τον τρόπο είναι «εφικτή μία ειρήνη στην περιοχή».

Αυτή η στάση ρίχνει «νερό στο μύλο» των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν πως προχωρά ένα μέρος του λεγόμενου «σχεδίου» και οράματος για τη «Συμφωνία του Αιώνα». Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, προέβλεψε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως σε μία ή δύο μέρες θα ανακοινωθεί και άλλη συμφωνία αραβικής χώρας με το Ισραήλ, φουντώνοντας τις φήμες πως το πιθανότερο είναι να αναφέρεται στο Σουδάν, ο μεταβατικός Πρόεδρος του οποίου, στρατηγός Α. Φ. Μπουρχάν, βρέθηκε προ ημερών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενδιαφέρον είχε επίσης χτες η βιντεοσκοπημένη ομιλία του 84χρονου Σαουδάραβα βασιλιά, Σαλμάν, στην 75η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας το πως «εκμεταλλεύτηκε» τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα για να «κλιμακώσει επεκτατικές δραστηριότητες στην περιοχή, δημιουργώντας τρομοκρατικά δίκτυα και χρησιμοποιώντας τρομοκρατία». Ισχυρίστηκε πως η δραστηριοποίηση του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια «επέφερε χάος, εξτρεμισμό και σεχταρισμό» και απαίτησε τον αφοπλισμό της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που έχει αντισταθεί πολλές φορές στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ