Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συνεχίζει και τη νέα χρονιά να αποτελεί αποκούμπι για τις μορφωτικές ανάγκες παιδιών λαϊκών οικογενειών

Συνέντευξη με την Γωγώ Γαλυφοπούλου, υπεύθυνη της Γραμματείας του Φροντιστηρίου

Μέσα στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης γεννήθηκε ο θεσμός των λαϊκών μαθημάτων αλληλεγγύης, των δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων για παιδιά λαϊκών οικογενειών που δυσκολεύονται να τα στηρίξουν στον αγώνα τους για τη μόρφωση, με δεδομένες όλες τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που φουντώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπόρα δουλειά και σημαντικό έργο έχει να επιδείξει το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης (ΛΦΑ) του δήμου Πατρέων. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το ΛΦΑ έχει απλωθεί σε όλη την Πάτρα και έχει στηρίξει πάνω από 3.000 μαθητές. Αποτελεί αποκούμπι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τη στήριξη των παιδιών τους, ενώ εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς με ακόμα μεγαλύτερες και σύνθετες ανάγκες, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για τη λειτουργία, τον ρόλο και την προσφορά του ΛΦΑ του δήμου Πατρέων με την Γωγώ Γαλυφοπούλου, υπεύθυνη της Γραμματείας του Φροντιστηρίου.

* * *

-- Το Λαϊκό Φροντιστήριο του δήμου της Πάτρας λειτουργεί εδώ και χρόνια και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα για τους μαθητές του. Τι στόχους βάζετε φέτος, με δεδομένο και τις αυξημένες μορφωτικές ανάγκες για τους μαθητές που δημιούργησε το κλείσιμο των σχολείων για αρκετούς μήνες, καθώς και το ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα οικονομική κρίση;

Από εκδήλωση (7/9/2020) αφιερωμένη στους μαθητές της περσινής Γ' Λυκείου, που στην πλειοψηφία τους πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια
Από εκδήλωση (7/9/2020) αφιερωμένη στους μαθητές της περσινής Γ' Λυκείου, που στην πλειοψηφία τους πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια
-- Η νέα οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, δημιούργησε και στις λαϊκές οικογένειες του δήμου μας τεράστια προβλήματα. Νέα φουρνιά ανέργων προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο της ανεργίας. Η οικονομική κρίση πλήττει ακόμα πιο βαθιά τη λαϊκή οικογένεια.

Η κραυγή αγωνίας των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους έφτασε σε μας πολύ νωρίς φέτος. Ηδη από την 1η Ιούνη ξεκινήσαμε τα μαθήματα προκειμένου να καταφέρουμε να καλύψουμε την ύλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Την 1η Ιούλη ξεκινήσαμε τα μαθήματα της τρέχουσας χρονιάς για τη Γ' Λυκείου. Παρότι για τη Γ' Λυκείου η ημερομηνία εγγραφής έχει λήξει θεωρητικά από την Παρασκευή 11/9, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί δημόσιων σχολείων μας καλούν καθημερινά στο τηλέφωνο προκειμένου να εγγράψουμε μαθητές. Φυσικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα την ανάγκη δημιουργίας νέων τμημάτων.

Η γραμματεία δουλεύει πυρετωδώς αναζητώντας εκπαιδευτικούς, η συρροή όμως των αιτήσεων είναι τέτοιου μεγέθους, που οι ανάγκες καθημερινά αλλάζουν το πρόγραμμα της προηγούμενης μέρας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε παιδιού, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Είναι πάρα πολλές οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ειδικά αυτήν τη χρονιά και πάρα πολλά τα προβλήματα.

Το ΛΦΑ απέδειξε για μια ακόμα χρονιά ότι έχει δύναμη και ψυχή. Η πρόοδος όλων των μαθητών μας, οι επιτυχίες τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας ακόμα και την πρώτη θέση της σχολής που επιθυμούν, μας γεμίζει χαμόγελα και αισιοδοξία πως ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι γεγονός πως το ΛΦΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, την αγάπη των μαθητών και των γονιών, αλλά και την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας.

-- Μιλήσατε για προκλήσεις και δυσκολίες, ποιες είναι αυτές και πώς τις αντιμετωπίζετε;

-- Το τεράστιο πρόβλημα πολλών μαθητών μας να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους. Αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε τις μετακινήσεις τους.

Η μετακίνηση των εκπαιδευτικών επίσης είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού για να στελεχωθεί όλη αυτή η προσπάθεια όχι μόνο με καθηγητές, αλλά και με φύλακες και ανθρώπους που βοηθούν στη σχολαστική καθαριότητα.

Και μ' αυτήν την αφορμή, απευθύνουμε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου μας, αλλά και στους φορείς τους, να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους ενεργητικά την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Η αυταπάρνηση και το πείσμα όλων των εθελοντών, προκειμένου να πετύχει η προσπάθειά μας και αυτήν τη χρονιά, κάνει τους πάντες να υπερβάλλουν εαυτόν. Ολοι ανεξαιρέτως βοηθούν όχι μόνο σε όσα αναφέρονται, αλλά και σε πλήθος καθημερινών προκλήσεων.

Η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων είναι κοινή και δεν είναι άλλη από την απαξίωση, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, της δημόσιας Παιδείας. Τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την Παιδεία είναι χαρακτηριστικά. Από τη μια, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Από την άλλη, όσον αφορά τους μαθητές του Γενικού Λυκείου, η δυνατότητα να καθορίζει πλέον το κάθε τμήμα πανεπιστημίου τις προδιαγραφές εισαγωγής των μαθητών. Αυτά θα υλοποιηθούν στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, όπως όλα, προδιαγράφοντας δυσοίωνο το μέλλον των παιδιών μας.

Το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια θα διαμορφωθεί έτσι που με δεδομένη την κατάσταση στη δημόσια Εκπαίδευση, ένα παιδί λαϊκής οικογένειας θα είναι δύσκολο έως ανέφικτο να πραγματοποιήσει το όνειρό του να σπουδάσει. Εμείς, το ΛΦΑ στεκόμαστε απέναντι σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις αγωνιστικά. Ενημερώνουμε τους μαθητές μας γι' αυτές τις εξελίξεις, τους εμψυχώνουμε, παρά τις αντιξοότητες, να συνεχίσουν δυναμικά έως ότου πετύχουν τον στόχο τους.

Για μας είναι προτεραιότητα οι μαθητές μας να μην πτοούνται από τις εξαγγελίες της όποιας κυβέρνησης. Αντίθετα, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν ανυποχώρητα αυτό που δικαιούνται σήμερα στον 21ο αιώνα.

Γιατί δεν νοείται να μην έχουν όλους τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους από την πρώτη μέρα, να μην έχουν ολιγομελή τμήματα για να μπορεί να γίνεται καλύτερα το μάθημα και πλήρως στελεχωμένες ενισχυτικές δομές μέσα στα δημόσια σχολεία από την αρχή της χρονιάς, πράγματα δηλαδή που οφείλει και πρέπει να τα καλύπτει εξολοκλήρου η εκάστοτε κυβέρνηση. Φωτίζουμε το δρόμο της διεκδίκησης όλων όσα δικαιούνται, αλλά και αυτών που ονειρεύονται και που το σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα προσπαθεί να τους στερήσει. Τους βοηθάμε να καταλάβουν ότι με κοινό αγώνα και με ταξική αλληλεγγύη μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους.

-- Τι τμήματα θα λειτουργήσουν φέτος, σε ποιους χώρους και με τι μέτρα προστασίας;

-- Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουν και τα 15 φροντιστηριακά κέντρα που λειτουργούσαν και τις προηγούμενες χρονιές, καλύπτοντας όλο τον δήμο Πατρέων. Με τις νέες συνθήκες της πανδημίας όμως είναι πιθανό κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία κέντρων στα πιο κομβικά σημεία του δήμου, ούτως ώστε αφενός να μη μείνει κανένα παιδί ακάλυπτο και αφετέρου να μπορούμε να μεταφέρουμε τους εκπαιδευτικούς μας με ασφάλεια.

Τα μαθήματα των ΛΦΑ πραγματοποιούνται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου Πατρέων. Από την αρχή της πανδημίας πρώτο μας μέλημα ήταν και είναι η προστασία της υγείας μαθητών και εθελοντών. Συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση, τα τμήματα που διαμορφώνονται δεν ξεπερνούν τους 8 μαθητές. Πριν και μετά το μάθημα κάθε ενός τμήματος γίνεται σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών από τους εθελοντές φύλακες και άλλους εθελοντές. Επίσης, παρέχονται μάσκες και αντισηπτικό σε όλους. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς η υγεία όλων είναι για εμάς προτεραιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ