Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι αθλιότητες των ναζιστών στην έναρξη της διαδικασίας

Από τις πρώτες μέρες της δίκης στον Κορυδαλλό

Phasma

Από τις πρώτες μέρες της δίκης στον Κορυδαλλό
Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα θυμίζει ορισμένα σημαντικά στοιχεία από τη στιγμή των συλλήψεων έως και την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Να σημειώσουμε αρχικά ότι η διαδικασία της δίκης ολοκληρώθηκε σε 453 δικάσιμους. Εξετάστηκαν 131 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες που πρότεινε η Πολιτική Αγωγή, 69 μάρτυρες υπεράσπισης (από τους 265 που είχαν αρχικά προταθεί!) και αναγνώστηκαν εκατοντάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου, καθώς και έγγραφα που προσκομίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Μεταξύ των αναγνωστέων εγγράφων συμπεριλαμβάνονταν χιλιάδες αποκαλυπτικά κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα κ.ά., τα οποία αφορούσαν τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Σημειωτέον ότι η εξέλιξη της δίκης σε ό,τι αφορά το χρόνο που διήρκεσε θα ήταν διαφορετική, εάν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της υπόθεσης. Η αποκλειστική απασχόληση των μελών του δικαστηρίου και η διεξαγωγή της στο Εφετείο, μέτρα που ζητούσε από την αρχή η Πολιτική Αγωγή, αποδείχθηκε - όταν εφαρμόστηκαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια της δίκης - πως ήταν και αναγκαία και εφικτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα χρόνια οι δικάσιμες δεν ξεπερνούσαν τις τέσσερις με πέντε τον μήνα...

Στις 19-9-2013 ο υπουργός Ν. Δένδιας απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσαν τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στις 28-9-2013, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κατέληξε ότι υπάρχουν «...επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση ποινικής δίωξης για το άρθρο 187 του ΠΚ» κατά διαφόρων στελεχών και μελών της ΧΑ, μεταξύ άλλων και του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου, καθώς και των Χρ. Παππά, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Ι. Λαγού και Ν. Μίχου και διατάσσεται η αυτόφωρη σύλληψή τους.

Η υπόθεση αρχικά ανατίθεται στους ανακριτές του Πρωτοδικείου Σπυρίδωνα Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα. Μετά τις απολογίες τους προφυλακιστέοι κρίνονται οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς και Ι. Λαγός, ενώ τα στελέχη της οργάνωσης Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου, την ανάκριση συνεχίζουν οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα ως τακτική και Μαρία Δημητροπούλου - Ανδρεάδου ως επίκουρη. Η ανάκριση ολοκληρώνεται στις 31-7-2014.

Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, με την από 15-10-2014 πρόταση προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, ζητά την παραπομπή 69 χρυσαυγιτών, μεταξύ αυτών και των 18 χρυσαυγιτών βουλευτών. Το αρμόδιο Συμβούλιο με βούλευμα υιοθέτησε κατά πλειοψηφία 2 προς 1 την παραπεμπτική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, εισηγητής του βουλεύματος, μειοψήφησε και ζήτησε την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποδείχθηκε οικονομικό κίνητρο από τις πράξεις των κατηγορουμένων, επικαλούμενος τη Σύμβαση του Παλέρμο.

Τελικά, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 20-4-2015 σε αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών έφτασαν τους 100 στη διάρκεια της δίκης, ενώ 16 συνήγοροι παραστάθηκαν ως Πολιτική Αγωγή. Είναι χαρακτηριστικό και ενδεικτικό του όλου κλίματος που επικρατούσε, ότι την πρώτη μέρα της δίκης, τραμπούκικη επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών υπέστησαν δύο από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, φίλοι του Παύλου Φύσσα, ο Μιχάλης Ξυπόλητος και ο Νίκος Μαντάς, αλλά και τρία συγγενικά πρόσωπα που τους συνόδευαν.

Στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, υποτίθεται ότι ίσχυαν έκτακτα μέτρα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες και περιπολικά, ακριβώς για την προστασία των μαρτύρων. Ωστόσο, περιμετρικά των φυλακών και στους γύρω δρόμους φαίνεται ότι «αλώνιζαν» περίπου 150 χρυσαυγίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και ομάδες με δύο - τρία άτομα που είχαν αναλάβει να ενημερώνουν την κυρίως ομάδα για το ποιοι είναι αυτοί που καταφτάνουν στην πύλη.

Αγρια επίθεση υπέστη σε άλλη χρονική στιγμή, μαζί με άλλους επιβάτες, από ομάδα χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο, και η Ευγενία Κουνιάκη από την ομάδα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Στην ομάδα των χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν ήταν το στέλεχος της ΧΑ Σωτήρης Δεβελέκος. Αντίστοιχες πρακτικές με απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά των χρυσαυγιτών συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης, με προσπάθεια επιθέσεων μέχρι και στο ακροατήριο. Μάλιστα δεν δίστασαν να προσβάλουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, προκαλώντας την μητέρα του Μάγδα Φύσσα και κάνοντας χυδαίες χειρονομίες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτόπτης μάρτυρας: «Ο Παύλος εκτελέστηκε από τάγμα εφόδου» (2022-10-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις (2017-04-12 00:00:00.0)
Κατέθεσε ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης που συνέλαβε το δολοφόνο (2015-11-05 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε με την κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ (2015-10-16 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα με κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα (2015-09-29 00:00:00.0)
Και νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (2015-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ