Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Στο κάδρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία η επίσκεψη Πομπέο

Τις πιέσεις που άσκησαν ο Αμερικανοί στην κυβέρνηση για να καθίσει στο τραπέζι των «διευθετήσεων» με τον Ερντογάν επιβεβαίωσε η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ΑΠΕ για το υπόβαθρο της πρόσφατης επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα και βάζοντας τα Ελληνοτουρκικά στο ευρύτερο κάδρο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της σύγκρουσης με Ρωσία - Κίνα, καθώς και τι αναμένουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα στην ανάσχεσή τους.

Αναφέροντας ότι οι δύο χώρες είναι «συνεργάτες» και «σύμμαχοι» με «πολύ ισχυρή διμερή σχέση (...) η οποία επεκτείνεται από τη διπλωματία, την οικονομία μέχρι και το στρατό», απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορεί η Αθήνα «να προωθήσει τα κοινά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ότι «η διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει στην επικαιρότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη Συρία, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, καθώς και την επιχειρούμενη οικονομική συμμετοχή της Κίνας στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «πρέπει να επιτύχουμε λύση σε αυτά τα ζητήματα γιατί όταν έχουμε δύο συμμάχους των ΗΠΑ, δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, καμία πλευρά δεν κερδίζει πλήρως. Μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία κερδίζει. Για αυτό παραμένουμε απόλυτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Δουλεύουμε πολύ στενά με τους Γερμανούς. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν διάλογο με την Τουρκία (...) Επειδή ο πραγματικός νικητής, κάθε φορά που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συγκρούονται, είναι η Ρωσία. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε». Πρόσθεσε δε ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να είναι «αφοσιωμένοι» στην υπόθεση διασφάλισης της συνοχής του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Επιβεβαίωσε άλλωστε ότι οι Αμερικανοί άσκησαν «μεγάλη πίεση και στις δύο πλευρές για να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συνομιλήσουν και να έχουν διάλογο, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να επιλυθούν αυτά τα θέματα».

Την ίδια ώρα απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για «συνέπειες» σε βάρος της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. «Δεν θέλω να προκαταλάβω τον υπουργό Πομπέο ή τον Πρόεδρο Τραμπ για οποιεσδήποτε αποφάσεις μπορεί να λάβουν. Θέλω να τους δώσω το χώρο να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», είπε, παραπέμποντας - για να «χρυσώσει το χάπι» - σε κάποιες επικριτικές δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει κατά της Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ