Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
«Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει το "ανάπτυξη για ποιον;"»

Επίσκεψη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης πραγματοποιήθηκε στη Θράκη το τριήμερο 25 με 27 Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έγιναν συναντήσεις με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, την Τοπική Διοίκηση, τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της Περιφέρειας.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ που συμμετέχει στην Επιτροπή, Γιάννης Δελής ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την ενημέρωση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πως «για την άνοιξη του 2021 είναι προγραμματισμένη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή 70.000 στρατιωτικών. Στρατιωτικοποιείται, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μετατρέπεται σε μια ακόμα ναυτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις οι οποίες - όποιος μανδύας εμπορικός και αν τις καλύπτει - εμπλέκουν την Αλεξανδρούπολη, τον Εβρο και τη χώρα μας ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθιστώντας τες ορμητήρια του πολέμου και άρα και πιθανούς αποδέκτες απαντητικών πληγμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις της Διακομματικής Επιτροπής με τα κατά τόπους Επιμελητήρια, και τις προτάσεις που κατέθεσαν, τόνισε πως η επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, στη Θράκη, όπως και παντού, «αφορά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων τα οποία απλώς θα κληθούν να την υπηρετήσουν και να εργαστούν σκληρά για αυτήν με τους ήδη τσακισμένους μισθούς, με ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και με διαλυμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Οσο για τη μετατροπή της Θράκης σε «ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο» σημείωσε πως αυτό «δεν την απαλλάσσει από την εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας στον λαό της περιοχής, που ενώ βλέπει τους αγωγούς της Ενέργειας να περνούν έξω από τα σπίτια τους, αυτοί εξακολουθούν να παιδεύονται ακόμα και για να ζεσταθούν εξαιτίας της ενεργειακής στέρησης λόγω της ακρίβειας».

Σχετικά με τις συναντήσεις της Διακομματικής Επιτροπής με τη διοίκηση της Περιφέρειας και με δημάρχους της περιοχής, σχολίασε πως «επιβεβαιώθηκε μεν με κατηγορηματικό τρόπο η αφοσίωσή τους στα προτάγματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της επιχειρηματικότητας (...), αλλά ελάχιστα ακούστηκαν για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για την επικινδυνότητα της κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου που φτάνει να αποκλείει ακόμα και παιδιά από τη φοίτησή τους στο σχολείο, όπως συμβαίνει στις μειονοτικές περιοχές του ορεινού όγκου».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Δελής κατέληξε πως μόνη απάντηση προς το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;» και για τη Θράκη αλλά και για παντού, είναι η «η απάντηση του ΚΚΕ, η οποία, ξεριζώνοντας από την παραγωγή το καπιταλιστικό κέρδος, οδηγεί στην ανάπτυξη με γνώμονα και μόνο σκοπό την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ