Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Τα βομβαρδιστικά ανάβουν τις μηχανές;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα απειλητικά σημάδια πάνω από τον ουρανό της Σομαλίας, πυκνώνουν, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα αυξήθηκαν οι αναγνωριστικές πτήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία πάνω από την αφρικανική χώρα, τη στιγμή μάλιστα που πληροφορίες, που τεχνηέντως διαρρέουν από το Λευκό Οίκο, αναφέρουν ότι υπάρχει έτοιμο το διάταγμα επίθεσης κατά της Σομαλίας, και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ.

Καταρχήν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Τάιμς» οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις αύξησαν τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Σομαλία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τις επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή. «Η Σομαλία είναι πιθανώς η επόμενη», καθώς η αμερικανοβρετανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν φτάνει στο τέλος της, είπε αξιωματούχος -που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του- σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Τάιμς», που στο ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι περίπου 100 μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν εντοπίστηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ στη Σομαλία.

Οι τρομοκράτες συνδέονταν με την ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Ιτιχάντ Αλ-Ισλάμ (AIAI), που εδρεύει στο Μογκαντίσου και η οποία συνδέεται με το Σομαλό πολέμαρχο Χουσεϊν Μοχάμεντ Αϊντίντ, ανέφερε το δημοσίευμα. Η αεροπορική επιτήρηση αυξήθηκε απότομα την περασμένη βδομάδα και γίνεται από αμερικανικά «EP-3», βρετανικά «Nimrod» και γαλλικά ατλαντικά αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη βοηθούν να εντοπιστούν στόχοι για μελλοντικούς βομβαρδισμούς, όπως στρατόπεδα τρομοκρατών στα νότια και στα βόρεια της χώρας, καθώς και λιμενικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα ο αξιωματούχος.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτώμενος για το ζήτημα από δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεσα σχέδια να επιτεθούν σε στόχους στη Σομαλία στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, αλλά ένας εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα στο Κέρας της Αφρικής είναι ένα δυνητικό καταφύγιο για τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στο Λευκό Οίκο που φυσικά θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τονίζουν ότι η υπόθεση Αφγανιστάν έχει ουσιαστικά κλείσει, αλλά όχι και ο πόλεμος. Η Σομαλία λοιπόν είναι ο επόμενος «σίγουρος στόχος» και το διάταγμα για επίθεση και βομβαρδισμό περιοχών λίγο δυτικότερα από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου θεωρούνται ότι βρίσκονται στρατόπεδα της Αλ Κάιντα, είναι ήδη έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη έγκρισή του, διά της υπογραφής του διατάγματος από τον ίδιο τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ