Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με «πυξίδα» τη «συνοχή», την εμπλοκή και τις «διευθετήσεις»

Eurokinissi

Με πυξίδα τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής και την ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τη δρομολόγηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο των διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην κατεύθυνση της «συνεκμετάλλευσης», ολοκληρώθηκαν οι επαφές χτες του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα.

Στον απόηχο των προχτεσινών επαφών στην Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ πήγε χτες το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε «πρόγευμα εργασίας» με τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Δένδια και Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, για την «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ακολούθως συναντήθηκε κατ' ιδίαν στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε και διευρυμένη, με πρωθυπουργό, υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία έχει σηκώσει το βάρος με τον αντίστοιχο σύμβουλο του Ερντογάν για τη δρομολόγηση των περιλάλητων διερευνητικών επαφών. Αργότερα, ο Στόλτενμπεργκ είχε και εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αφοσιωμένη» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του κατόπιν, ο ΝΑΤΟικός εστίασε εξαρχής στη στοίχιση της Αθήνας στα ΝΑΤΟικά προτάγματα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Η Ελλάδα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος, είσαστε αφοσιωμένοι στην κοινή μας ασφάλεια και συνδράμετε το ΝΑΤΟ με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με τη συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο, τα μαχητικά σας βοηθούν στην ασφάλεια των ουρανών του Μαυροβουνίου και το Πολεμικό σας Ναυτικό αποτελεί σημαντικό τμήμα της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Επίσης καλωσορίζουμε», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι η Ελλάδα ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα και επίσης καλωσορίζουμε την ανακοίνωσή σας για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών σας, καθώς αυτό θα ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «όλη αυτή η συμμετοχή διατηρεί την Ελλάδα δυνατή και διατηρεί και το ΝΑΤΟ δυνατό», στην αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα, στην όξυνση των ανταγωνισμών όπου είναι βουτηγμένες και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Παραπέρα, ως πρόβλημα «ασφάλειας» έβαλε και το Προσφυγικό, ισχυριζόμενος ότι η λυκοσυμμαχία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα, «με αλληλεγγύη», στην αντιμετώπισή του, προσθέτοντας - την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η «σύμμαχος» Τουρκία αξιοποιεί τις «μεταναστευτικές ροές» ως «υβριδική απειλή» - ότι με τις αποστολές του στο Αιγαίο που παρακολουθούν τον πλου των ρωσικών πλοίων «το ΝΑΤΟ βοηθά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Συμμάχων και της ΕΕ στην αντιμετώπιση ενός θέματος το οποίο είναι μείζονος σημασίας για όλους μας».

ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» διευθετήσεων...

Αποκαλυπτικές και επικίνδυνες ήταν και οι τοποθετήσεις Στόλτενμπεργκ για τα Ελληνοτουρκικά, όπου σημείωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό «τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαιρετίζοντας την «εποικοδομητική συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ», παρέπεμψε στο γεγονός ότι έστησαν έναν «διμερή μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που «περιλαμβάνει τη δέσμευση να δημιουργηθεί μια ασφαλής γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η οποία θα διευθετεί ζητήματα αποκλιμάκωσης στη θάλασσα και τον αέρα».

Παράλληλα, αποτυπώνοντας πως ο ΝΑΤΟικός μηχανισμός θα λειτουργήσει ως μέρος των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα, υπογράμμισε την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ «να αναπτύξουμε αυτόν τον μηχανισμό ακόμη περισσότερο» και τόνισε ότι «ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», παράλληλα δηλαδή με τις διερευνητικές, τις συνεννοήσεις στρατιωτικών αντιπροσώπων κεντρικά στο ΝΑΤΟ και τις διμερείς συζητήσεις για ΜΟΕ σε Ελλάδα και Τουρκία. Και ο ίδιος υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «διαφορές μεταξύ συμμάχων μπορούν τώρα να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου», εξισώνοντας και εδώ ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τουρκικές διεκδικήσεις.

...για τη «συνοχή» απέναντι στα άλλα κέντρα

Ολα αυτά, ώστε να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή κόντρα στη «διείσδυση» Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή. Χωρίς περιστροφές ο Στόλτενμπεργκ έλεγε χτες ότι στη συζήτηση με Μητσοτάκη «συζητήσαμε τους προβληματισμούς για την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειάς μας. Γι' αυτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Καταπώς φαίνεται, έλαβε όλες τις διαβεβαιώσεις που ήθελε, εξ ου και κλείνοντας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την «απρόσκοπτη στήριξη» της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την «προσωπική δέσμευσή» του στη λυκοσυμμαχία.

Και πώς αλλιώς, εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμερίστηκε όλες τις ...ανησυχίες Στόλτενμπεργκ. Είπε συγκεκριμένα ότι «όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. έξοδος του "Ορούτς Ρέις", ανάπτυξη των στόλων κ.λπ.) απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Το παρουσίασε ως «πρόκληση» και προς την ΕΕ «σε μία περιοχή που την αφορά γεωπολιτικά ιδιαίτερα. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που καραδοκεί σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, και ακριβώς για τη διασφάλιση της τέτοιας συνοχής, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών» και «είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και «τις σχέσεις καλής γειτονίας». Εξ ου και, όπως είπε, η κυβέρνηση «υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης» και ότι η κυβέρνηση αναμένει «τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο ίδιο πνεύμα, χαιρέτισε και την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ να συγκροτηθεί ο προαναφερθείς «τεχνικο-στρατιωτικός μηχανισμός», «σπεύδοντας» να διευκρινίσει πως τάχα τα μέτρα «είναι μόνο τεχνικά».

Εξοπλισμοί για τις «επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ»

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης είπε πως ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις κυβερνητικές αποφάσεις για εξοπλισμούς και προσλήψεις, σημειώνοντας πως «όσο ενισχύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, άλλο τόσο αυξάνονται και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», κάνοντας και αυτός καθαρό το πού θα παραταχθούν αυτά τα όπλα και το προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θύμιζε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες, η οποία συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές της δαπάνες».

Αλλωστε, καθώς μίλησαν «για τις κοινές αξίες, για το μέλλον του ΝΑΤΟ», εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ να ξεκινήσει «διαβούλευση» μεταξύ των κρατών - μελών για το πώς πρέπει να είναι το ΝΑΤΟ το 2030, ώστε να διατηρήσει τις δυνατότητες αντιπαράθεσής του με άλλα κέντρα. Τέλος, συζήτησαν και για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιλώντας γενικά κατά «των ξένων παρεμβάσεων» που πυροδοτούν τις εχθροπραξίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ