Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου Μνημείου στο Καζανάκι

Την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 11 π.μ.

Εκδήλωση για το νέο Μνημείο στη μνήμη των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι διοργανώνουν την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της ΤΕ Μαγνησίας, «τιμάμε τους 127 κομμουνιστές, αγωνιστές, μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μετά την προσφορά τους σε αίμα και θυσίες εναντίον των Γερμανών κατακτητών, οι συνεργάτες των ναζί μαζί με το αστικό κράτος τούς βασάνισαν, φυλάκισαν και τελικά εκτέλεσαν, από τις 17 Δεκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949, στην περιοχή Καζανάκι. Εκεί εκτελούνταν ομάδες αγωνιστών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τους ήχους των τουφεκιών να ακούγονται σε όλη την πόλη. Κάθε ομάδα έχει τη δική της Ιστορία, κομμάτι της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος».

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ανακατασκευή του μνημείου που ήδη υπήρχε στον χώρο, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Κώστα Κομνηνό και έγινε κατορθωτή ύστερα από τη συγκινητική ανταπόκριση εκατοντάδων εργαζομένων και άλλων ανθρώπων, που πρόσφεραν από το υστέρημά τους για την κατασκευή του έργου, όπως και από αρκετούς φορείς της περιοχής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Κομνηνός, εικαστικός, ο Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του ΔΣ Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ