Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κανένα αντιπλημμυρικό έργο ένα χρόνο μετά τις καταστροφές!

Αυτό προκύπτει από απάντηση της κυβέρνησης σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ούτε μισό αντιπλημμυρικό έργο, έστω για δείγμα, δεν έχει γίνει ακόμα, ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, με τους κατοίκους να αγωνιούν καθώς βλέπουν τον χειμώνα να πλησιάζει. Οπως ομολόγησε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, απαντώντας προχτές σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ακόμα δεν έχουν «ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες για τα αντιπλημμυρικά έργα» και πως μόλις «πριν λίγες βδομάδες» δόθηκαν 250.000 ευρώ, για να καλυφθεί το κόστος μιας μελέτης που θα γίνει για την αλλαγή της ροής χειμάρρου που «διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για πλήρη απουσία αντιπλημμυρικών έργων, για μία περιοχή της οποίας το ανάγλυφο είναι τέτοιο που τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς αφορούν ακόμα και την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τις καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο, ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις, ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει επικίνδυνο.

Επισήμανε ότι πέρσι το ΚΚΕ μετά τις πλημμύρες είχε καταθέσει την ίδια Ερώτηση και πως «εσείς, ο ίδιος, αναγνωρίσατε - και το γράφουμε στο γραπτό κείμενο της Ερώτησής μας - ότι επείγουν να γίνουν αυτά τα έργα και ότι θα προσπαθήσετε να επισπεύσετε μια μελέτη που υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία για τη συγκεκριμένη περιοχή και να υλοποιηθεί. Καταθέτουμε εν αγωνία αυτήν την Ερώτηση, μπας και προλάβουμε λίγο τα πράγματα, γιατί ήδη φθινοπώριασε, ήδη τα δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων είναι όλο και πιο συχνά, ανησυχούν οι κάτοικοι εκεί, να προλάβουμε λοιπόν να ξεκινήσουν κάποια επείγοντα έργα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αισθανθούν ασφάλεια».

Ομως, παρ' όλα αυτά, στις 12 Δεκέμβρη του 2019, το υπουργείο Περιβάλλοντος «μας πληροφορεί ενυπόγραφα ότι ο δήμος Αριστοτέλη δεν ανήκει σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας όπως προκύπτει από το στάδιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης»!

Ο Γιάννης Δελής απαίτησε να πει ο υφυπουργός συγκεκριμένα τι θα κάνει η κυβέρνηση, για να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται, να διευθετηθούν όλα τα ρέματα και όλοι οι χείμαρροι που δεν είναι και λίγοι σε αυτήν την περιοχή, λόγω και της γεωγραφικής της ιδιομορφίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε γενικόλογα στις προθέσεις του υπουργείου «να χρηματοδοτηθούν υλοποιήσεις αντιπλημμυρικών έργων», χωρίς να πει κάτι συγκεκριμένο.

Σχολιάζοντας ο Γ. Δελής σημείωσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον δήμαρχο της Αρναίας, μεταφέρθηκε η αγωνία των κατοίκων «για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περίπτωση πάρα πολύ δυνατής βροχής με την απουσία των αντιπλημμυρικών, έργων», προσθέτοντας πως «συνεπώς, οι ευθύνες που θα βαρύνουν από εδώ και πέρα όλα τα επίπεδα της κρατικής εξουσίας για ό,τι μπορεί να συμβεί, νομίζω ότι θα είναι βαρύτατες». Τόνισε ακόμα ότι αυτό που αποδεικνύεται ξανά είναι πως «δεν είναι στις προτεραιότητες αυτού του είδους της ανάπτυξης της καπιταλιστικής, αυτή που και η κυβέρνησή σας υπηρετεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τέτοια έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ