Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με το σταγονόμετρο τα τεστ, στην εργοδοσία τα αποτελέσματα

Παρέμβαση χτες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από πολυκατάστημα στα Σπάτα
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από πολυκατάστημα στα Σπάτα
Σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα κορονοϊού πολλαπλασιάζονται στους χώρους δουλειάς του κλάδου, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, με την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας τους, αλλά και με την ασυδοσία της εργοδοσίας. Η ασυδοσία αυτή αποτυπώνεται στις διαδικασίες με τις οποίες διενεργούνται στους εργαζόμενους τα απαραίτητα τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Οπως έχουν επαλειμμένα καταγγείλει σωματεία του κλάδου, οι εργοδότες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα αποφεύγουν να κάνουν με δικό τους κόστος και ευθύνη τα απαραίτητα τεστ στους εργαζόμενους, ακόμα και στις περιπτώσεις που επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα. Οταν υποχρεώνονται - κάτω από την πίεση που ασκούν τα διαπιστωμένα κρούσματα και η διεκδίκηση των σωματείων - να προχωρήσουν σε τεστ, η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει τους εργαζόμενους και πάλι χωρίς ενημέρωση, με την ανασφάλειά τους να συνεχίζεται, αλλά και τα προσωπικά τους δεδομένα απροστάτευτα.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι που προσέρχονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τα οποία συνεργάζονται οι εργοδότες τους καλούνται πριν υποβληθούν στο τεστ να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία δηλώνουν πως «αποδέχονται» το αποτέλεσμα της εξέτασης «να κοινοποιηθεί στη γενική διεύθυνση της επιχείρησης», ότι «συναινούν» να αποσταλούν τα αποτελέσματα «στο e-mail της εταιρείας» και άλλα παρόμοια.

Ετσι, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται οι ίδιοι για μια εξέταση που αφορά την υγεία τους, τα αποτελέσματα δεν τους κοινοποιούνται παρά μόνο μέσω της εργοδοσίας. Η συνήθης πρακτική των εργοδοτών είναι να ενημερώνουν προφορικά, όπως λένε, όσους εντοπίζονται θετικοί, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μένουν σε αναμμένα κάρβουνα για το τεστ που έκαναν, χωρίς καμία σχετική έγγραφη απάντηση.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που έχει δεχθεί σχετικές καταγγελίες μεταξύ άλλων από εργαζόμενους σε καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», προχώρησε χτες σε παρεμβάσεις στο ΚΕΠΕΚ, αλλά και στον υπεύθυνο ασφάλειας και υγείας του υπουργείου Εργασίας. Οπως αποδείχτηκε, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων με μηνύματα στη ...γενική διεύθυνση και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρείας.

Μετά και απ' αυτό, ο Σύλλογος θα προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία, διεκδικώντας τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στους εμποροϋπαλλήλους, για το αποτέλεσμα των οποίων να ενημερώνονται οι ίδιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Οπως κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η εργοδοσία σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ διακινεί έντυπο με το οποίο ζητά από τους εργαζόμενους να της «εμπιστευτούν» μια σειρά από προσωπικά τους δεδομένα, κάποια από αυτά ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ