Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Μονόδρομος» ο διάλογος για «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης

INTIME SPORTS

Με το «Ορούτς Ρέις» να πλέει ξανά από προχτές εντός ελληνικών θαλάσσιων ζωνών κοντά στο Καστελόριζο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, κατέφτασε χτες απόγευμα στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον ομόλογό του, Ν. Δένδια, επιμένοντας ότι ο «διάλογος» είναι «μονόδρομος», σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας και οι ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, παίρνοντας και τις σχετικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως «υπεράνω όλων» μπαίνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στη συνάντησή τους, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «δύσκολες συνθήκες» υπό τις «πρόσφατες εξελίξεις», το άνοιγμα των Βαρωσίων και την έξοδο του «Ορούτς Ρέις». Παρέπεμψε στις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1 - 2/10) πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία σε «αποχή από μονομερείς ενέργειες» και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, με την Τουρκία να μη συμμορφώνεται. Αποφεύγοντας και ο ίδιος να μιλήσει για κυρώσεις, είπε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν με «συνέπειες» και ότι συμφώνησαν, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, να χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» και τις «επιλογές». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι αναμένει το θέμα να ξανασυζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Εστειλε δε μήνυμα ότι «έχουμε κάθε συμφέρον να μπούμε σε δημιουργικό διάλογο με την Τουρκία», παρέπεμψε στο ότι «υπό γερμανική διαμεσολάβηση συμφωνήσαμε τουλάχιστον δύο φορές (σ.σ. στα μυστικοσυμβούλια των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη, Ερντογάν, Μέρκελ) να ξαναξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» και έβαλε ως ένσταση ότι δεν μπορεί να «συζητήσουν» με το ερευνητικό πλοίο στη θάλασσα.

Ο Μάας είπε, από την πλευρά του, ότι έγινε προσπάθεια τις τελευταίες βδομάδες και μήνες η «σύγκρουση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να επιλυθεί «διπλωματικά». Χαρακτήρισε «παράδοξες» τις κινήσεις της Τουρκίας, με Βαρώσια και «Ορούτς Ρέις», λέγοντας ότι «δεν έχουν σχέση με πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης». Ωστόσο τόνισε ότι «στη βάση των αποφάσεων του (πρόσφατου) ΕΣ έχουμε μόνο μια δυνατότητα, που είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα», αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε κυρώσεις, «εργαλεία» ή «επιλογές».

Ακολούθησε ξεχωριστή συνάντηση Μάας - Δένδια στο ΥΠΕΞ.

«Προσηλωμένη» στα ευρωατλαντικά σχέδια η κυβέρνηση

Ο Ν. Δένδιας είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Φ. Φ. Σαμπέιν, λέγοντας κατόπιν ότι «η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στη στήριξη των ευρωατλαντικών σχέσεων. Και στο πλαίσιο αυτό μοιραζόμαστε την ανησυχία των συμμάχων μας για τη διάβρωση που έχει επέλθει από την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος χώρας - συμμάχου, όσο και από την επιλογή της να αποκτήσει μη συμβατό στρατιωτικό υλικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πρόσθεσε ότι με τη «νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες, μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν και πάλι την κλιμάκωση, την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Πρόσθεσε πως η Τουρκία «επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας», καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» «να κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις», όταν είναι ακριβώς οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε όλα αυτά τα «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Προηγουμένως, μιλώντας στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επέμεινε ότι «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η διευθέτηση της μόνης μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», όπου, βέβαια, η Αγκυρα εκτός από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, βάζει από την πλευρά της ως θέμα διαπραγμάτευσης και το εύρος των χωρικών υδάτων.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «εμείς θέλουμε να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά και να πάψει να είναι πρόβλημα το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δείξαμε ότι εννοούμε αυτό που λέμε και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και θέλουμε να προχωρήσουμε και με την Τουρκία», βάζοντας στο τέλος του παζαριού «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο μπορούμε να προσφύγουμε για να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα των δεκαετιών». Πάντως, απέκλεισε συζήτηση για τη λεγόμενη αποστρατικοποίηση των νησιών, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση, για πολλούς λόγους», επικαλούμενος το δικαίωμα της Ελλάδας στην άμυνα, λόγω ζητημάτων «που έχει εγείρει η Τουρκία κατά το παρελθόν, και με το casus belli το 1995, αλλά και από την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Υπάρχουν, λοιπόν, μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση της Τουρκίας, που μας επιβάλλει να έχουμε το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα», είπε.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει ξανά αυταπάτες για το ρόλο των εταίρων της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, που τα σχέδιά τους για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής δίνουν «αέρα στα πανιά» της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Π.χ. υποστήριξε για τις ΗΠΑ ότι «είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, που έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά ήταν ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Προσδοκίες ότι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας συνέχισε να καλλιεργεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κι εδώ «εποικοδομητική κριτική» στην κυβέρνηση με βάση την «εθνική» γραμμή του κεφαλαίου. Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλ. Τσίπρα, με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε πως είναι «μονόδρομος» η πίεση στην επερχόμενη Σύνοδο της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Πολύ φοβάμαι ότι η γερμανική προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

Τέλος, να καταγραφεί ότι με απόφαση Μητσοτάκη, καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού (μετά την παραίτηση προ καιρού από τη θέση του Αλ. Διακόπουλου) αναλαμβάνει ο Θ. Ντόκος, μέχρι προχτές αναπληρωτής σύμβουλος. Κατά το Μαξίμου «άμεση προτεραιότητα» του Ντόκου είναι «η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας». Θυμίζουμε πως ο Ντόκος, ως αναπληρωτής, έχει κάνει δηλώσεις όπως ότι «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (...) και τέλος εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ