Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα μπαλώματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τις τοποθετήσεις των βουλευτών επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» και συγκεκριμένα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΝΠΙΔ), στο οποίο περιέχονται και διατάξεις που χαρακτηρίζονται «επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τη σύμβαση, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικής κλινικής (εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειρουργική) και κέντρου μεταμοσχεύσεων, εκσυγχρονισμό και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών κ.ά. Η σύμβαση υπογράφηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ έδωσε και χτες την ευκαιρία να παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα οι επενδύσεις του εφοπλιστικού ομίλου στην Υγεία ως ευεργεσία.

Οσον αφορά τις «επείγουσες διατάξεις» για τον περιορισμό του κορονοϊού, αυτές περιορίζονται στην παράταση των προσλήψεων των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και πάσης φύσεως επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων έως τις 31/10/2021 και στη δημιουργία 1.800 οργανικών θέσεων για τη στελέχωση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, άρθρο που περισσότερο έχει προστεθεί για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού δεν αναφέρεται κανένα μέτρο για τις ανάλογες προσλήψεις και με χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον κορονοϊό (για την κύρωση της σύμβασης τοποθετήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση), σημείωσε ότι αυτά είναι πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και συνολικά των εργαζομένων της χώρας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ώστε να προσφέρει απολύτως δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκατάσταση για όλες τις νόσους, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε σε ό,τι αφορά τη σύσταση οργανικών θέσεων για τη λειτουργία των ΜΕΘ πως «δεν διαφωνούμε, όμως, αυτό, από μόνο του - το τονίζουμε - δεν είναι αρκετό, διότι οι οργανικές θέσεις χρειάζονται και προσλήψεις, για να καλυφθούν και να λειτουργήσουν τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αυτό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν υλοποιείται, αφήνεται γενικά και αόριστα στο μέλλον». Επισήμανε ακόμα τον τεράστιο αριθμό των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, ακόμα και μετά το πετσόκομμα των οργανογραμμάτων που έγινε το 2012.

Οσον αφορά την παράταση των συμβάσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει «την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά και της διαμόρφωσης ενός ευέλικτου και βαθύτερα εκμεταλλευόμενου υγειονομικού προσωπικού».

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνοδεύονται και με τα απαραίτητα κάθε φορά δωράκια προς τους φαρμακοβιομήχανους, όπως το άρθρο 12 που «δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοβιομήχανους, που οφείλουν ποσά αυτόματης επιστροφής, να τα εξοφλούν σε έως και 36 δόσεις, ενώ το άρθρο 15 αυξάνει το όριο φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ πέραν του οποίου ενεργοποιείται το clawback».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ