Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ετοιμο για εξαγωγές όπλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι νέες απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προς το Ιράν για σκληρές κυρώσεις σε όποιες χώρες τού πουλήσουν όπλα δεν αιφνιδίασαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών. Αυτό που φοβούνται (οι ΗΠΑ) είναι η επιστροφή του Ιράν στις μαζικές αγορές τεχνολογίας και στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα του παράγει το 90% των όπλων που χρειάζεται και ότι μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων την Κυριακή 18 Οκτώβρη, περισσότερο θα εξάγει παρά θα αγοράζει όπλα.

Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, τόνισε πως η χώρα του θα πουλήσει όπλα «μόνο σε χώρες που είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν κακή χρήση και θα τα αξιοποιήσουν μόνο για αμυντικούς σκοπούς». Επέκρινε έτσι τη στάση των ΗΠΑ που πουλούν όπλα «αδιακρίτως», ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς είναι ικανές «να κάνουν τα πάντα για τα λεφτά».

Την Κυριακή, μέρα που έληξε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ έναντι του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απείλησε με κυρώσεις όποιον πουλήσει όπλα στο Ιράν λέγοντας: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τις εθνικές υπηρεσίες τους για να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε άτομο ή οντότητα που θα συμβάλει ουσιαστικά στον εφοδιασμό, στην πώληση και τη μεταφορά συμβατικών όπλων στο Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ