Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

Σταθερά μπροστά ο Λ. Αρσε

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία (προεδρικές και βουλευτικές), στο 55,78% των ψηφοδελτίων ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό», Λουίς Αρσε, λαμβάνει ήδη το 49%, έναντι 33,9% που παίρνει ο Κάρλος Μέσα, υποψήφιος της «Κοινωνίας Πολιτών», με τη στήριξη των πραξικοπηματιών που ανέτρεψαν το 2019 τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες. Στην τρίτη θέση είναι ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο με 15,92%. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα exit polls o Αρσε έφτανε στο 53%, 20 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής ήταν από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στην περιοχή, φτάνοντας το 88% από τα 7,3 εκατ. του εκλογικού σώματος, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος της βδομάδας και η νέα κυβέρνηση το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη.

Σε δήλωσή του στο βρετανικό BBC, ο Λ. Αρσε, οικονομολόγος που έχει σπουδάσει στην Αγγλία και διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Μοράλες, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι δική μου υπόθεση και δεν θα συμμετάσχει ο Μοράλες». Είπε ότι το μοντέλο που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ως υπουργός (της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού) «αποδίδει», σε αντίθεση με «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφάρμοσαν οι πραξικοπηματίες». Δήλωσε επίσης πως θα επιδιώξει «γέφυρες ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όφελος του λαού και όχι των πλουσίων». Ανακοίνωσε τέλος ότι θα επαναφέρει το «κουπόνι κατά της πείνας» (άπαξ πληρωμή στους πιο αδύναμους οικονομικά), που είχε σταματήσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται με άσυλο, ο Εβο Μοράλες κάλεσε σε «εθνική συμφιλίωση» και ένα «κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα σε εργαζόμενους, αγρότες, επιχειρηματίες, για να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ