Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Προπαγανδιστικά παιχνίδια σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών

Εμπαιγμός σε βάρος των αγροτών που είδαν να καταστρέφεται ο μόχθος τους από τον κυκλώνα «Ιανό», αποδεικνύεται η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης νομοθετική ρύθμιση για την τάχα γρήγορη απονομή αποζημιώσεων. Η ρύθμιση κατατέθηκε χτες με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των κατεστραμμένων αγροτών ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε την τροπολογία.

Στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε καταρχάς ότι δεν αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής:«Αν και θα δοθούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον ισχύοντα κανονισμό για μια μόνο χρονιά, ωστόσο οι αποζημιώσεις ακολουθούν τις άδικες αρχές του κανονισμού του ΕΛΓΑ και γι' αυτό δεν εξασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση υποδομών, παραγωγής και κυρίως δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασφαλιζόμενη αξία υπολείπεται της πραγματικής αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε, ειδικά φέτος, που ήταν ποσοτικά και ποιοτικά μια καλή χρονιά, κυρίως για το βαμβάκι». Οπως επισήμανε, ο «Ιανός» χτύπησε σε μια περίοδο που γινόταν η συλλογή του βαμβακιού και η αναμενόμενη απόδοση, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούσε τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Ομως, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τελικά μόνο 340 κιλά το ανώτερο.

Εξήγησε ότι για να υπάρξει αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας θα πρέπει «η απόδοση της γεωργικής έκτασης να είναι πολύ υψηλής παραγωγικότητας», δηλαδή «να φτάνει και να ξεπερνάει τα 450 κιλά ανά στρέμμα». Με άλλα λόγια, όλος ο ντόρος της κυβέρνησης αφορά ελάχιστες περιπτώσεις.

Επιπλέον, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αγρότες περιοχών όπως της Εύβοιας και της Χαλκιδικής, που καταστράφηκαν επίσης από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως και της Λακωνίας, που καταστράφηκαν από πυρκαγιές και η περιοχή είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, χοντροκομμένη κοροϊδία αποδεικνύονται και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, είχε κάνει λόγο για προκαταβολή μέσα στον Οκτώβρη. Οπως ανέδειξε η Δ. Μανωλάκου, τελικά η καταβολή της αποζημίωσης εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο «στη θέληση να το αποφασίσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του Γενάρη». Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τότε, με δεδομένο μάλιστα ότι επειδή ήταν η περίοδος συγκομιδής θα έμπαιναν αυτήν την περίοδο κάποια χρήματα στα αγροτικά νοικοκυριά. Μεταφέροντας τα αιτήματα των αγροτών απαίτησε να δοθεί προκαταβολή για όλες τις περιοχές μέχρι τις 15 Νοέμβρη το αργότερο και να μην υπολείπεται από το 70% της ζημιάς.

«Τροπολογία κατ' εξαίρεση» χαρακτήρισε την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως σημείωσε, έχει προσωρινό χαρακτήρα και αφορά μόνο τους αγρότες που ασφάλισαν την παραγωγή τους, δηλαδή αφήνει έξω όσους δεν μπόρεσαν να την ασφαλίσουν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλαν «τη συμμετοχή των αγροτών στην ασφάλιση της παραγωγής τους», για να επιτευχθεί η διαρκής μείωση της κρατικής συμμετοχής στον ΕΛΓΑ που έφτασε τα τελευταία 10 χρόνια να μην έχει μπει ούτε ευρώ, στρώνοντας δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.

Ως επιπρόσθετο παράδειγμα που δείχνει την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των αγροτών, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος τους αγρότες των Ιονίων Νήσων, των οποίων τα λιόδεντρα καταστράφηκαν από τον «Ιανό». Για να επανέλθουν θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια. «Θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος αυτών των αγροτών;» ρώτησε την κυβέρνηση.

Απαίτησε επίσης να ικανοποιηθεί εδώ και τώρα το αίτημα του αγροτικού κινήματος για προκαταβολή του 70% των αποζημιώσεων μέχρι τα μέσα Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας (2023-10-17 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Παλαμά (2021-01-29 00:00:00.0)
Να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο παραπλάνησης και εφησυχασμού (2020-11-07 00:00:00.0)
Το χαλάζι αποτέλειωσε τους μικρούς καλλιεργητές (2014-06-27 00:00:00.0)
Κρατάτε μικρά καλάθια... (2003-09-10 00:00:00.0)
Κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ (2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ