Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία αξιών σε άξιους

 

Πιστό αντίγραφο ευρήματος από τη Βραυρώνα(στεφάνι για νικητή,από φύλλα βελανιδιάς)
Πιστό αντίγραφο ευρήματος από τη Βραυρώνα(στεφάνι για νικητή,από φύλλα βελανιδιάς)
Μεγάλη γιορτή για το ελληνικό θέατρο και την ελληνική μουσική θα είναι η απονομή ( 6 Δεκεμβρίου, 1 μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών τωνΒραβείων Θεάτρου και Μουσικής για την περίοδο 1998 - 1999, επιβραβεύοντας καλλιτεχνικές καταθέσεις που εξελίσσουν και προάγουν τη θεατρική και μουσική δημιουργία.

Φέτος, στα βραβεία συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων, αφού με πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου θεσπίστηκε το νέο βραβείο « Θέσπις», που απονέμεται σε ξένη προσωπικότητα διεθνούς κύρους, η οποία, με τη συγγραφή, ή μελέτη, ή σκηνική κατάθεση συμβάλλει στην ανάπτυξη και διάδοση του αρχαιοελληνικού ή του νεοελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Επίσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, αναβιώνουν τα Βραβεία «Καρόλου Κουν» (Βραβείο υποκριτικής σε ελληνικό έργο, σκηνοθεσίας ελληνικού έργου και συγγραφής ελληνικού έργου).

Οι προτεινόμενοι για το Βραβείο «Θέσπις» είναι οι: Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, Κρίστα Βολφ, Πίτερ Χολ, Λούκα Ρονκόνι, Μπρόνο Γκαντς, Ζακλίν ντε Ρομιγί. Ο βραβευόμενος θα αποκτήσει ένα χρυσό στεφάνι, αντίγραφο ευρήματος στη Βραυρώνα, που φιλοτεχνήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Ενώ για τα Βραβείο «Καρόλου Κουν» θα δοθεί πλακέτα με ένα χρυσό ήλιο, αντίγραφο του ήλιου που είχε φιλοτεχνήσει ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος για την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, που ανέβασε ο Κάρολος Κουν το 1984.

«Ζούμε σε εποχή εμπορευματοποίησης της τέχνης. Οι κριτικοί θεάτρου και μουσικής μπορούν είναι οι θεματοφύλακες της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής αλήθειας. Επιβραβεύουμε τους κόπους των αγνών προμάχων της τέχνης», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Χαραμπίδης, δίνοντας το λόγο στα μέλη των κριτικών επιτροπών Θεάτρου και Μουσικής, Αριστούλα Ελληνούδη, Γιώργο Χατζηδάκη,Κυριάκος Λουκάκος, Γιάννης Σβώλος, προκειμένου να παρουσιάσουν τη φιλοσοφία των Βραβείων.

Η ηθική επιβράβευση ενός έργου, θεατρικού ή μουσικού, σε θεωρητικό ή πρακτικό επίπεδο, γενικότερα μια σπουδαία προσφορά που προωθεί τους ορίζοντες της τέχνης είναι ο στόχος των Βραβείων της Ενωσης. Γι' αυτό θα υπάρχουν βραβεία που αφορούν θεατρολογικά ή μουσικολογικά συγγράμματα (έρευνες, μελέτες κ.ά.), βραβεία σε πολιτιστικούς οργανισμούς της περιφέρειας που συμβάλλουν στην καλλιτεχνική και πολιτιστική παιδεία της επαρχίας.

Τα Βραβεία της Ενωσης για την περίοδο 1998 -1999 είναι: Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου (8 υποψήφιοι), Τιμητική Διάκριση σε Νέο Ηθοποιό (4 υποψήφιοι), Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος,Μεγάλο Βραβείο Μουσικής (7 υποψήφιοι), Τιμητική Διάκριση σε Νέο Μουσικό (9 υποψήφιοι), Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος (5 υποψήφιοι), Τιμητική Διάκριση Δίσκου (3 υποψηφιότητες), Τιμητική Διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό εκτός Αθηνών (4 υποψηφιότητες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ