Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει για άλλη μια φορά τον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ

Για το ψήφισμα που καταθέτει κάθε χρόνο η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την ανάγκη άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, ενημέρωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, εξηγώντας ότι λόγω των συνθηκών με την πανδημία, η χώρα του θα το καταθέσει στον Οργανισμό στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, τον Μάη του 2021. Θυμίζουμε ότι πέρσι στη σχετική ψηφοφορία συνάντησε για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία 28 χρόνια, τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου, συγκεκριμένα 187 (κατά ήταν μόνο οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Βραζιλία, ενώ απείχαν η Ουκρανία και η Κολομβία).

Οπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπ. Παρίγια, ο αποκλεισμός μόνο για φέτος προκάλεσε ζημιές στη χώρα ύψους πάνω από 5,5 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 1,2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι απώλειες από την αρχή του αποκλεισμού υπολογίζονται σε πάνω από 144 δισ. δολάρια, και λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στη διεθνή αγορά, ξεπερνάνε το 1 τρισ. δολάρια. Ειδικά η εξωεδαφική διάσταση του νόμου Helms-Burton αξιοποιήθηκε πιο εντατικά από την αμερικανική κυβέρνηση και τη διοίκηση του Τραμπ για να αυξηθούν οι διώξεις χρηματοοικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, η απαγόρευση πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όλες τις κουβανικές επαρχίες, με εξαίρεση την Αβάνα, η δίωξη και ο εκφοβισμός των εταιρειών που στέλνουν προμήθειες καυσίμων στην Κούβα και η εκστρατεία δυσπιστίας κατά των προγραμμάτων ιατρικής συνεργασίας της Κούβας, που όλα αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων και διεθνών δικαιωμάτων.

Τόνισε ότι αυτή η πολιτική γίνεται πιο εγκληματική στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλησε να στερήσει σκόπιμα τους Κουβανούς από αναπνευστήρες, μάσκες, διαγνωστικά κιτ, προστατευτικά γυαλιά, στολές, γάντια, αντιδραστήρια και άλλα αναλώσιμα απαραίτητα για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας. «Η διαθεσιμότητα αυτών των πόρων, τόνισε, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ασθενείς με τον ιό, καθώς και για το προσωπικό υγείας που τους φροντίζει». Οπως υπογράμμισε, όμως, «αυτές οι ενέργειες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν μέχρι την 1η Ιούλη του 2020, περισσότεροι από 3.000 Κουβανοί υγειονομικοί, οργανωμένοι σε 38 ιατρικές ταξιαρχίες "Χένρι Ρίβ", να συμβάλουν στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας σε 28 χώρες» και συμπλήρωσε ότι «αυτή η προσπάθεια έρχεται να προστεθεί στους πάνω από 28.000 επαγγελματίες Υγείας που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε 59 χώρες πριν την τελευταία πανδημία».

Σε σχέση με το ψήφισμα της άρσης του αποκλεισμού, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει διαφοροποιήσει την τακτική της απέναντι στην Κούβα σε σχέση με τις ΗΠΑ, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει τον βασικό της στόχο, που είναι οι λαϊκές κατακτήσεις που έχει προσφέρει ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ