Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Την Κυριακή 25 Οκτώβρη πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στη Χιλή (είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας τον Απρίλη), μια διαδικασία που προέκυψε και κάτω από τη μαζική κινητοποίηση του χιλιανού λαού, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2019, οπότε με πολύμηνες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις κατήγγειλε το γεγονός ότι ακόμα στη χώρα ισχύει σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα της χούντας του Πινοσέτ, που για τριάντα και πλέον χρόνια διατήρησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές. Επίσης, οι διαδηλώσεις, όπου πρωτοστάτησε η λεγόμενη Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων - συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών κ.λπ.), απαιτούσαν από την αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη και να σταματήσει η κρατική αστυνομική καταστολή. Σε σχέση με το δημοψήφισμα, αυτό που ζητούσαν οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, ήταν Συνταγματική Συνέλευση με εκπροσώπους απευθείας από το λαό.

Την περασμένη Κυριακή, στην επέτειο από τον ξεσηκωμό του 2019 (με 30 νεκρούς, γύρω στους 3.500 τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες), οι πολλές χιλιάδες εργαζομένων και νέων που διαδήλωσαν και για την κατάσταση με την πανδημία (η Χιλή έχει σχεδόν 500.000 κρούσματα) αντιμετώπισαν και πάλι την κρατική καταστολή, που αξιοποίησε τη δράση λίγων προβοκατόρων, ενώ έγιναν και 580 συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος - μετά από ένα παζάρι των περισσότερων οργανώσεων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση Πινιέρα - αυτό που καταλήχθηκε είναι να γίνει με διπλό ερώτημα: Τη συμφωνία ή μη για νέο Σύνταγμα και το πώς αυτό θα γίνει. Ετσι, στο δεύτερο ερώτημα προτείνονται 2 εκδοχές: Η πρώτη με Μεικτό Συνταγματικό Σώμα κατά 50% από τους υπάρχοντες βουλευτές και κατά 50% από εκλεγμένους από το λαό αντιπροσώπους, και η δεύτερη με Συντακτικό Σώμα από εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Στη συνέχεια, το Σώμα που θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα θα έχει περιθώριο 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες για να συντάξει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί θα ισχύει το προηγούμενο Σύνταγμα. Επίσης, τα κόμματα (νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά) αποφάσισαν οι κανόνες της διαδικασίας και τα ίδια τα αναθεωρητέα άρθρα από το Σώμα των συντακτών να εγκρίνονται με πλειοψηφία 2/3.

Το ΚΚ Χιλής αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και μόλις έγινε γνωστός ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για το Σύνταγμα σημείωσε ότι «αποτελεί ένα πρώτο βήμα, που ήρθε από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων», ωστόσο θεωρεί ότι η πίεση για το ζήτημα της Συντακτικής Συνέλευσης που προβάλλει το λαϊκό κίνημα πρέπει να συνεχιστεί, όπως και να αλλάξει ο όρος της πλειοψηφίας των 2/3 για την αναθεώρηση άρθρων και να γίνει 3/5.

Στο δημοψήφισμα οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, εμμέσως πλην σαφώς, προσπαθούν να αποτρέψουν το λαό να συμμετάσχει ή εφόσον πάει στις κάλπες προτείνουν να εγκρίνει τη Μεικτή Συντακτική Συνέλευση. Υπολογίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 14,9 εκατομμύρια Χιλιανοί στη χώρα και το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ