Σάββατο 24 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 25 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, υποσχέσεις στο λαό

Από το ντιμπέιτ της Παρασκευής μεταξύ Τραμπ - Μπάιντεν

2020 Getty Images

Από το ντιμπέιτ της Παρασκευής μεταξύ Τραμπ - Μπάιντεν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα διαπιστευτήριά τους στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, από το στούντιο του NBC στο Τενεσί, οι δύο βασικοί υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη έχουν ψηφίσει πάνω από 47 εκατομμύρια. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν στην τελευταία τηλεμαχία τους επιδίωξαν να πείσουν ότι η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους δήθεν είναι αυτή που θα βγάλει και το λαό από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε και επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Με αυτήν τη «λογική», ο Πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε το ρόλο του υπερασπιστή των πολυεθνικών του πετρελαίου και αυτού που «δημιουργεί θέσεις εργασίας» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του πως «θα καταστρέψει την πετρελαϊκή βιομηχανία». Από την άλλη, ο Μπάιντεν στήριξε περισσότερο τα μονοπώλια της δήθεν οικολογικής «πράσινης ανάπτυξης» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ισχυριζόμενος πως σχέδιό του είναι να γίνει «ενεργειακή μετάβαση» στις ΗΠΑ, παραδεχόμενος βέβαια ότι θα παραμείνουν και τα ορυκτά καύσιμα.

Στο θέμα της πανδημίας ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ για τους πάνω από 222.000 θανάτους, τονίζοντας ότι «κάποιος που ευθύνεται για τόσους θανάτους δεν θα έπρεπε να παραμείνει Πρόεδρος των ΗΠΑ». Ο Τραμπ, μολονότι ανέλαβε «πλήρως την ευθύνη» για τη διαχείριση της πανδημίας, έδειξε σαν υπεύθυνη... την Κίνα, με το «επιχείρημα» πως «από εκεί ήρθε ο ιός!» Πάντως, και οι δύο έκαναν ...γαργάρα ότι το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας είναι μη προσβάσιμο για το λαό, ότι δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Τραμπ ότι δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τον αντίπαλό του να ισχυρίζεται πως έχει πληρώσει «εκατομμύρια» και να αντιπαραβάλλει τις «μπίζνες» του υιού Μπάιντεν σε Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα.

Τα «αίματα άναψαν» περισσότερο όταν θίχτηκε το ζήτημα της ρατσιστικής βίας. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ πως είναι «από τους πιο ρατσιστές Προέδρους στην Ιστορία». Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει «περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς από όσα οποιοσδήποτε Πρόεδρος μετά τον Αβραάμ Λίνκολν», ενώ ανταπέδωσε ότι οι κυβερνήσεις Ομπάμα - Μπάιντεν με τις πολιτικές τους αύξησαν εκθετικά τις φυλακίσεις μαύρων και μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα αυτοπροβλήθηκε ως ο «μη επαγγελματίας πολιτικός», που δήθεν καθαρίζει το πολιτικό σύστημα από τη διαφθορά, για την οποία κατηγόρησε τον αντίπαλό του, λέγοντας ότι υπόσχεται πράγματα που δεν έκανε σε θητεία 8 ετών.

  • Από τις αρχές ασφαλείας ανακοινώθηκε ότι λίγες ώρες πριν από το ντιμπέιτ συνελήφθη ένας 19χρονος, που με βάση τις κινήσεις του στο διαδίκτυο απειλούσε να δολοφονήσει τον Τζο Μπάιντεν, ενώ κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός όπλων και εκρηκτικών που του ανήκαν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ