Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις και απεργίες στο Μινσκ και άλλες πόλεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είχε ο Αλ. Λουκασένκο

ΜΙΝΣΚ.--

Λευκορωσία και Ρωσία είναι έτοιμες να απαντήσουν από κοινού στις εξωτερικές απειλές και η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις, είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, όπως μετέδωσαν ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ. Παράλληλα, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, καθώς έληξε την Κυριακή το «τελεσίγραφο» της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είχε εντείνει τα παζάρια με τη Δύση και μάλιστα είχε υποδεχτεί τον Πομπέο τον περασμένο Φλεβάρη, ωστόσο μετά την πολιτική κρίση που στηρίζεται από ΗΠΑ και ΕΕ και τις κυρώσεις που επέβαλαν σε Λευκορώσους αξιωματούχους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με Ρωσία και Κίνα.

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ανακοίνωσε χτες την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης με στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση ο Πρόεδρος Λουκασένκο, ενώ είχε γίνει την προηγούμενη μέρα νέα μεγάλη διαδήλωση στο Μινσκ.

«Από σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις και εργοστάσια, στον τομέα των μεταφορών, εργάτες ορυχείων, καθηγητές και φοιτητές άρχισαν απεργία», ανέφερε η Τιχανόφσκαγια, φροντίζοντας να διευκρινίσει πως η απεργία δεν στοχεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους: «Η απεργία στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ένας μοχλός οικονομικής πίεσης. Και η απεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης, είναι εξίσου σημαντική».

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Μινσκ και άλλες πόλεις και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ελέγχει αναφορές για πυροβολισμούς σε συγκρούσεις μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ