Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ναι» του Αμπάς στη διαπραγμάτευση στη βάση του «διεθνούς δικαίου»

Θετικός στην επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων στη «βάση του διεθνούς δικαίου», αλλά κατηγορηματικά αντίθετος στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο συνέντευξης στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Τόνισε ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» είναι εφικτή μόνο στη βάση των δύο ισότιμων, ανεξάρτητων κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνη) και επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το Παλαιστινιακό το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αποδοκίμασε τις συμφωνίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως συνιστούν παραβίαση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που είχε δημοσιοποιήσει το 2002 η Σαουδική Αραβία και η οποία πρέσβευε τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των προσφύγων με αντάλλαγμα ομαλές σχέσεις μουσουλμανικών και αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

Να αναγνωρίσει η Ελλάδα το παλαιστινιακό κράτος

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλήνων - Παλαιστινίων, σημείωσε ότι «έχουν βαθιές ρίζες και ο πρέσβης μας κ. Μαρουάν Τουμπάσι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με αξιωματούχους και με τον λαό της χώρας σας. Ο φιλικός ελληνικός λαός έχει σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων στα χρόνια της σύγκρουσης». Ακόμα πρόσθεσε: «Εχω επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και Ελληνες αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί τη Ραμάλα. Θυμάμαι την επίσκεψή μου το 2015, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα ψήφισε πρόταση στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση. Να μας βοηθήσει να προστατέψουμε την ταυτότητα της Ιερουσαλήμ και την περιουσία της ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας από τον κίνδυνο της λεηλασίας, να διασφαλίσουμε ελευθερία μετακίνησης των πιστών, χριστιανών και μουσουλμάνων, στους τόπους λατρείας, κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης και στη διασφάλιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Ελπίζουμε επίσης η Ελλάδα να βοηθήσει στην αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Παλαιστίνης και ΕΕ σε μόνιμη εταιρική σχέση».

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αισιόδοξος από τα πιθανά οφέλη της Παλαιστίνης μέσω της συμμετοχής στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, Εast Med Gas Forum, ευελπιστώντας μεταξύ άλλων και στη χάραξη ΑΟΖ ιδιαίτερα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Το ίδιο διάστημα, στη Δυτική Οχθη μακραίνει η λίστα των θυμάτων των κατοχικών αρχών. Νεκρός έπεσε την Κυριακή στη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού από Ισραηλινούς στρατιώτες ένας 18χρονος Παλαιστίνιος. Οι κατοχικές αρχές αρνήθηκαν ότι έπεσε νεκρός ο έφηβος από δικές τους ενέργειες, αποδίδοντας τον θάνατό του σε «ατύχημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ