Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια νέου εποικισμού στη Χεβρώνα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ανέγερση δεκάδων νέων κατοικιών στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας, κατά παράβαση διεθνών αποφάσεων, αποφάσισαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η απόφαση αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση 31 κατοικιών για εποίκους στην παλιά πόλη της Χεβρώνας, που βρίσκεται στη νότια Δυτική Οχθη. Το αρχικό σχέδιο είχε εγκριθεί προ τριετίας από το «Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού» και συνοδεύτηκε από την έγκριση κρατικής χρηματοδότησης περίπου 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» έχει προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης.

Κοντά στο κέντρο της παλιάς πόλης της Χεβρώνας ζουν περίπου 800 Εβραίοι έποικοι, υπό αυστηρή στρατιωτική προστασία, μεταξύ 200.000 Παλαιστίνιων.

Στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψης στην πόλη, το 2019, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδιώκοντας την ψήφο των δεξιών Ισραηλινών και των εποίκων, χαρακτήρισε τη Χεβρώνα «γενέτειρα του έθνους μας», αναφερόμενος στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, ιερό χώρο για τους Εβραίους και το Ισλάμ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το Ισραήλ επιτρέπει την ανέγερση νέων κατοικιών σε αυτό το σημείο της πόλης.

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης επιταχύνθηκε τους πρώτους μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το 2016. Η ισραηλινή ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα» θεωρεί ότι η τελευταία έγκριση νέων κατοικιών στη Χεβρώνα σχετίζεται και με τις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς είναι αβέβαιος ο νικητής, όπως και η στάση που αυτός θα κρατήσει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνάντηση Λαβρόφ - Ασκενάζι στην Αθήνα

Παραμονές της χτεσινής τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, αξιοποίησαν την παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά.

Η συνάντηση Ασκενάζι - Λαβρόφ, ωστόσο, μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Ισραηλινές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι δύο ΥΠΕΞ έθεσαν επί τάπητος όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων τις εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Παλαιστινιακό, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον Νότιο Καύκασο. Ο Ισραηλινός υπουργός μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη βοήθεια της Ρωσίας στις προσπάθειες «αποτροπής» εξοπλισμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» από το Ιράν. Συζήτησαν επίσης διμερή θέματα πολιτικού, οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ