Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Ηδη από τη δεκαετία του 1960 πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας, ενώ μετά τη δικτατορία αντίστοιχα ήταν μπροστάρισσα στον Σύλλογο Γυναικών Κορυδαλλού. Από τότε μέχρι και τις τελευταίες της στιγμές, η ζωή και η δράση της επιβεβαίωσαν την αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής της γυναίκας που, όπως η ίδια έλεγε, «μόνο αυτή οδηγεί στις κατακτήσεις της χειραφέτησης, της απελευθέρωσης, της ισοτιμίας». Το 1991 εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ το 1995 έγινε μέλος του προεδρείου και από το 1998 έως το 2005 ταμίας της. Ακούραστη μέχρι και το 2008 ήταν μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Πάντα σεμνή αλλά αλύγιστη, δεν το έβαλε κάτω ούτε στις φυλακές ούτε στις εξορίες. Με απαράμιλλη γενναιότητα αντιμετώπισε το κάτεργο των φυλακών Αβέρωφ για 7 ολόκληρα χρόνια μαζί με τις συγκρατούμενές της. Με την ίδια γενναιότητα πήρε το δρόμο της εξορίας στη Γυάρο τα χρόνια της χούντας. Με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την ΟΓΕ από την ίδρυσή της, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της, ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες στιγμές μετά το 1990. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της στο 9ο Συνέδριο της ΟΓΕ το 2005: «Με τη δύναμη του λόγου και των έργων μας να πολεμήσουμε την αδιαφορία, τον εφησυχασμό, τη συναίνεση, πρακτικές που οπισθοδρομούν τη ζωή μας. Η απειλή σήμερα είναι πιο ορατή για οπισθοδρόμηση κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική».

Η ακούραστη προσφορά, η συνέπειά της είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στην ΟΓΕ. Βαδίζουμε στα χνάρια της ακολουθώντας το παράδειγμά της. Στη μνήμη της η ΟΓΕ προσφέρει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Ισως πολλοί περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα συμβεί, αλλά κανένας μας δεν μπορούσε να το δεχτεί. Αλλωστε, η στάση του συντρόφου και συναγωνιστή ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ δεν μας άφηνε περιθώρια. Οσοι του μιλούσαν από το τηλέφωνο δεν καταλάβαιναν ότι κάτι έχει αλλάξει, όσοι τον έβλεπαν από κοντά έπαιρναν οι ίδιοι δύναμη από το χαμόγελο και τη στάση του. Ο Διονύσης μπορεί να έχασε την άνιση μάχη αλλά κέρδισε για μία ακόμη φορά το σεβασμό και το θαυμασμό όλων μας.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, έδινε συμβουλές σε όσους τη ζητούσαν, έγραφε, δίνοντας όλο του το είναι για τα ιδεώδη που ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή. Είχε αυτήν την ικανότητα να σου λέει δυο κουβέντες και να κάνει το σύνθετο να μοιάζει απλό.

Αγαπητός σε όλους, αταλάντευτος, μαχητικός, παρών σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε αυτόν απευθύνονταν όλοι για μια γνώμη, για μια συμβουλή, για να πάρουν «γραμμή».

Θα μας συντροφεύεις σε όλους τους αγώνες με το ήθος, το γέλιο και τη σιγουριά σου για την τελική νίκη. Με μεγαλύτερο ακόμη πείσμα, με ακόμη μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσουμε τη μάχη που δίναμε μαζί.

Στη μνήμη του Διονύση, οι Νίκη Διαμαντοπούλου, Σπύρος Θύμης, Αχιλλέας Καπετάνιος, Γιάννης Μπορμπότης και Κατερίνα Χρυσικοπούλου προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών της ΤΕ Κέρκυρας, το ποσό των 150 ευρώ.

  • Στη μνήμη του ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τρίπολης.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
Γ. Π.

***

Στη μνήμη των Σαμιωτών αγωνιστών που βασανίστηκαν στα Γιούρα 1946 - 1952 και για το Μνημείο ο Βαγγέλης Καρύδας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Για τη συμπλήρωση 23 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε παραμένοντας πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Την συντρόφισσα ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ τη γνώρισα κατά τη διάρκεια ολιγόμηνης κοινής χρέωσης που μας ανέθεσε η ΚΝΕ. Αυτοί οι λίγοι μήνες ήταν αρκετοί για να ξεχωρίσουν όλες εκείνες οι πλευρές της προσωπικότητας του στελέχους του ΚΚΕ, όπως η κομματικότητα, η διάθεση προσφοράς, η επιμονή στη μαρξιστική μόρφωση, αλλά και η βαθιά ανθρωπιά που εκφραζόταν με το ενδιαφέρον στους συντρόφους της, το πλατύ χαμόγελό της, την εμπιστοσύνη που ενέπνεε.

Πάντα όταν συναντιόμασταν στα συλλαλητήρια, ανταλλάσσαμε σύντομα μερικές κουβέντες για τα νέα καθήκοντα και τις νέες μάχες.

Συντρόφισσα, ο πρόωρος χαμός σου μας συγκλόνισε, ακόμα και όσους δεν σε γνωρίζαμε καλά. Η απώλειά σου στοιχίζει στο Κόμμα και την Οργάνωση. Αλλά το αποτύπωμα που άφησες γίνεται σήμερα υλική δύναμη στα χέρια μας για να διεξαγάγουμε και τη δική σου προσωπική αναμέτρηση με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αναμέτρηση που το ατύχημα μόνο δεν σε άφησε να συνεχίσεις.

ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και τους συντρόφους της στα Ανατολικά, προσφέρω προς τιμήν της συντρόφισσας 20 ευρώ στο Κόμμα μας ως ελάχιστη οικονομική ενίσχυση, μέσω Εδαφικής ΟΒ Πετρούπολης.

Τζίμας Λάμπρος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, πολιτικού επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η Γεωργία Τσέντου - Ρογκάκου προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ πολέμησε τους Ιταλογερμανούς το '41 - '44. Το 1945, μετά την επέμβαση των Αγγλων, δεν συμβιβάστηκε με τη «νέα τάξη πραγμάτων». Στις πιέσεις που δέχθηκε απάντησε: «Δεν μπορώ να κυνηγάω τους ανθρώπους που παλέψαμε μαζί και φάγαμε την ψείρα στα βουνά». Σκοτώθηκε το 1948 ή 1949 κάπου ανάμεσα σε Ταΰγετο και Πάρνωνα.

Στη μνήμη του ο Λεωνίδας Χανδρινός προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου και Παραλίας Καλαμάτας, το ποσό των 50 ευρώ.

***

Στη μνήμη (δίχως κανένα σχόλιο για τη ζωή και το τέλος τους) των γονιών μου Δ. Γ. και Κ. Γ., του παππού μου Α. Γ., των θείων μου Κ. Γ., Μ. Γ., Ι. Σ. και της θείας μου Α. Γ., προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Νίκαιας, για το Μνημείο της Μακρονήσου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
Συντροφικά, Δ. Γ.

***

Στις 25 Οκτώβρη 2020 συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από το θάνατο του ΤΑΣΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΗ, συνοδοιπόρου του Κόμματος σε όλη του τη ζωή. Στη μνήμη του για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, η γυναίκα του Φανή και ο γιος του Φίλιππος προσφέρουν 100 ευρώ, μέσω ΟΒ Ελληνικού της ΚΝΕ.

***

Στη μνήμη του συντρόφου Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ. «Γράμμα σε έναν ταξιδιώτη».

Σύντροφε Γιώργο, λίγες μέρες μετά το μεγάλο ταξίδι σου θέλω να εκφράσω μέσω του καθημερινού καθοδηγητικού μας οργάνου, του «Ριζοσπάστη», που σε συντρόφευε και εσένα καθημερινά για δεκαετίες, την αγάπη μου στο πρόσωπό σου, την εκτίμησή μου στη ζωή και το έργο σου.

Ολοι ξέραμε καλά ότι μέχρι τελευταία στιγμή της ζωής σου έμεινες μάχιμος, πιστός σε υψηλές αξίες και ιδανικά για τον άνθρωπο.

Σε αγαπήσαμε και σε σεβαστήκαμε για την αγωνιστική σου συνέπεια. Για την αφοσίωσή σου στο κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ. Μας πίκρανες γιατί ήταν τιμή για το Κόμμα μας που είχε στις γραμμές του έναν σύντροφο με τις ικανότητές σου στην καθημερινή υπηρεσία του λαού μας. Ησουν ασυμβίβαστος και γι' αυτό περπατούσες πάντα με το κεφάλι ψηλά, παράδειγμα για το ήθος και τη σεμνότητά σου. Σε σεβόταν ο αντίπαλος για την ιδεολογικοπολιτική σταθερότητα. Ούτε ψεγάδι, σύντροφε, να σου βρουν, ως την τελευταία σου πνοή. Παρόλο που η μακροχρόνια ασθένειά σου είχε εξασθενίσει τόσο πολύ το σώμα σου, σε διέκριναν ως ακαταμάχητο και φλογερό αγωνιστή και επαναστάτη γι' αυτό και κέρδισες μία θέση στην καρδιά μας. Γεια χαρά σύντροφε και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα λοξοδρομήσουμε. Και επειδή δεν μπορώ, σου στέλνω και τα τελευταία νέα από το Εφετείο: Οι λαοί δεν ξεχνούν, ανασκουμπώνονται και πολεμούν.

Γεια χαρά σου και καλό σου ταξίδι.

ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Στη μνήμη σου ο Χαράλαμπος Πολυμενάκος - Πούλμαν προσφέρει μέσω ΚΟΒ Νέας Μάκρης - Μαραθώνα προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΜΑΡΙΝΟΥ ΦΛΩΡΟΥ. «Εφυγες» στις 31/10/2004. Ησουν μόνο 46 χρόνων και είχες όρεξη για τη ζωή. Πίστευες ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα! Οτι θα 'ρθουν οι μέρες που ακόμη δεν ζήσαμε... Από τα 14 χρόνια σου ήσουν στην ΚΝΕ. Μας λείπεις, αλλά προχωράμε! Γιατί ήθελες να είμαστε καλά! Για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος προσφέρουμε 70 ευρώ στην ΚΟΒ ΟΤΑ Βορείων.

Η γυναίκα σου Μαρία Ευαγγελάτου και τα παιδιά σου Αλέξης και Ειρήνη

***

Στη μνήμη του ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΣΙΝΑΠΑΛΟΥ, αυτοκινητιστή, που «έφυγε» 59 ετών, πιστού στους αγώνες της εργατικής τάξης και συνεχιστή των αγώνων του πατέρα του σ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΙΝΑΠΑΛΟΥ και του αδικοχαμένου θείου του ΑΣΤΕΡΙΟΥ, η ΚΟΒ Πολυγύρου, φίλοι και συγγενείς προσφέρουν στο ΚΚΕ 70 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 4 χρόνια που δεν είναι κοντά μας η αγαπημένη μας συντρόφισσα, μητέρα και σύζυγος ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΔΑΚΗ. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» που για πολλά χρόνια υπηρέτησε με αγάπη και ευσυνειδησία.

Νικόλας Σμυρνιός, Αρης Σμυρνιός - Λεδάκης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας μητέρας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδού του Κόμματος, που «έφυγε» από κοντά μας στις 17/2/2020, προσφέρουμε στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, για την ενίσχυση των αγώνων του, 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου.

Οι κόρες της Βασιλική και Χριστίνα Μακροπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μου γονιών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ, που στις 5 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, προσφέρω στο κόμμα μου, το τιμημένο ΚΚΕ, για την ανάπτυξη των αγώνων του, 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αχαρνών της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΔΑΚΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΔΑΚΗ
Ελισάβετ Παπαγγελή

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος Δημήτρης Ευαγγέλου προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά, στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΑΚΟΥ.

***

ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη του αδελφού μας από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948, του πατέρα μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, που πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχία το 1974, της μάνας μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ - ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, που πέθανε στην Τσεχία το 1977, της αδελφής μας ΓΕΝΟΒΕΦΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, που πέθανε το 2015 στη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, του γαμπρού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, άντρα της Γενοβέφας, που πέθανε στη Μεγάλη Στέρνα το 2018, οι αδελφές Αφροδίτη Ποζίδου και Μαρία Προκοπίου προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεγάλης Στέρνας, 50 ευρώ.

***

Στη μνήμη των αξέχαστων γονιών μας ΜΕΛΕΤΗ και ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΥΚΑΡΑ, από το Τάχι Θήβας, προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Θήβας.

Η κόρη τους Ειρήνη, ο γαμπρός τους Δημήτρης, η εγγονή τους Βούλα


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΑΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΑΚΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ
ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ - ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ - ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ