Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ
Πάνω απ' όλα η «υγεία» του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Εναποθέτοντας και τώρα ακόμα, στη νέα έξαρση της πανδημίας, την προστασία της ζωής του λαού στην «ατομική ευθύνη», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο ένα πακέτο νέων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα και για ένα μήνα.

Το βασικότερο που τίθεται σε ισχύ είναι η αναστολή της λειτουργίας της εστίασης στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ενώ απουσιάζουν παντελώς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, η πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ όπου επικρατεί «σαρδελοποίηση», η μείωση των μαθητών ανά τάξη στις οποίες στοιβάζονται 25 και παραπάνω παιδιά και άλλα στοιχειώδη μέτρα, όπως τα μαζικά τεστ και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Εκκωφαντική είναι και η απουσία μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας έστω και τώρα, εφτά μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας κι ενώ ήδη έχει φτάσει στα όριά του.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή επιχείρησε και πάλι να κρύψει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, με προκλητικές αναφορές όπως ότι «ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», αποσιωπώντας ότι η υπευθυνότητα των πολλών πάει στράφι από την «ανευθυνότητα» του κράτους, το οποίο είναι πολύ ικανό όταν είναι να ενισχύσει το κεφάλαιο και παντελώς ανίκανο όταν είναι να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, αποτυπώνοντας πως σε όλες τις φάσεις ο «μπούσουλας» της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όπως την άνοιξη πετύχαμε ν' αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Διευκρίνισε, άλλωστε, πως «δεν μιλάμε για συνολικό "πάγωμα" της καθημερινότητας», γιατί «ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η χώρα χωρίζεται στην πρώτη ζώνη, τη Ζώνη Επιτήρησης(κίτρινη ζώνη), και στη δεύτερη, τη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινη ζώνη), όπου εντάχθηκαν το Σάββατο οι περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν με «πορτοκαλί» και «κόκκινο χρώμα», δηλαδή Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο «κόκκινο» μπαίνει από σήμερα και η Μαγνησία. Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε και μια τρίτη ζώνη, την «γκρι», ζώνη εφαρμογής «τοπικού lockdown», όπου ενέταξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών (βλέπε αναλυτικότερα δίπλα θέμα).

Στη Ζώνη Επιτήρησης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, περιορίζεται η κυκλοφορία από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και επιβάλλεται τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επίσης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις και εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εξαιρείται το delivery και το take away) και όλων των χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης (θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι κ.λπ.). Παράλληλα, διατηρούνται όλα τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ κ.ά.). Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ