Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
NΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή επέμβαση στρατού στο Δέλτα του Νίγηρα

 

ΑΜΠΟΥΤΣΑ._

Κατεστραμμένο τοπίο θυμίζει ως επί το πλείστον το επίνειο Χάρκουτ στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, μετά την επέμβαση ισχυρών νιγηριανών στρατιωτικών δυνάμεων, που έχουν σταλεί στις πετρελαιοφόρες περιοχές για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του μαύρου χρυσού και να καταπνίξουν κινήματα ντόπιων φυλετικών κοινοτήτων που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από την περασμένη Παρασκευή έως χτες, είχαν χάσει τη ζωή τους από τις σφαίρες των στρατιωτικών δυνάμεων περισσότεροι από 43 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι. Η είσοδος προς το λιμάνι της πόλης Χάρκουτ έχει «σφραγιστεί» από εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι προηγουμένως φέρονταν να έχουν καταστρέψει ολικώς την πόλη Οντι.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, περιοριζόμενοι απλώς να πουν πως τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα «είναι υπερβολικά». Ωστόσο, η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη, μια που οι στρατιώτες έχουν απαγορεύσει σε δημοσιογράφους να προσεγγίσουν τις ζώνες πυρός.

Σε διαψεύσεις αρκείται η νιγηριανή κυβέρνηση

Μπροστά στις συγκεχυμένες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εν σχέσει με τη χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στο Δέλτα του Νίγηρα, η κυβέρνηση κρατά σταθερά στάση άρνησης, διαψεύδοντας είτε πως έχει επιβληθεί στην περιοχή Μπαγέλσα κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», είτε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στην περιοχή «έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση»! Σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η νιγηριανή κυβέρνηση, υποστηρίζεται πως οι στρατιώτες που στάλθηκαν στην περιοχή «έχουν τεθεί υπό τις εντολές του τοπικού κυβερνήτη για να επιβάλουν το νόμο και την τάξη». Δίνεται επίσης η «διαβεβαίωση» πως η κατάσταση «θα επανέλθει σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς».

Ωστόσο, δεκάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην περιοχή Μπαγέλσα, φθάνοντας σε ασφαλέστερες περιοχές την περασμένη Δευτέρα, είπαν σε δημοσιογράφους πως κατάφεραν να ξεφύγουν από τα πυρά του στρατού και πως οι στρατιώτες συγκρούονται τις τελευταίες μέρες με εξεγερμένες ομάδες νεαρών της φυλής «Αϊτζό». Οι πρόσφυγες κατήγγελλαν πως οι στρατιώτες έχουν σκοτώσει δεκάδες, ενώ όσοι δημοσιογράφοι κατάφεραν αργότερα να προσεγγίσουν την περιοχή κατέθεσαν πως είδαν εκατοντάδες πρόσφυγες, εκ των οποίων πολλοί ήταν ηλικιωμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ