Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πάνω από 90 οι νεκροί στη Σμύρνη

Η μάχη των σωστικών συνεργείων στη Σμύρνη συνεχίζεται, αλλά οι ελπίδες για επιζώντες 4 μέρες μετά το σεισμό είναι πολύ μικρές

Copyright 2020 The Associated

Η μάχη των σωστικών συνεργείων στη Σμύρνη συνεχίζεται, αλλά οι ελπίδες για επιζώντες 4 μέρες μετά το σεισμό είναι πολύ μικρές
Τους 94 έφταναν χτες το απόγευμα οι νεκροί που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στη Σμύρνη, ενώ αδιευκρίνιστος παρέμενε ο αριθμός των αγνοουμένων. Πάνω από 990 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ μέχρι και χτες 155 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, την ώρα του σεισμού και ελάχιστα λεπτά μετά, κατέρρευσαν πλήρως 20 κτίρια. Πληθώρα καταγγελιών διατυπώνονται για την κακή ποιότητα κατασκευής πολλών κτιρίων στην τουρκική μεγαλούπολη, χωρίς ουσιαστική αντισεισμική προστασία. Οι περιοχές Μπαϊρακλί και Μπορνόβα είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από όλες. Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί 1.286 μετασεισμοί, οι 43 ισχυρότεροι από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Χτες ανασύρθηκαν ζωντανές μέσα από συντρίμμια μία 3χρονη και μία 14χρονη, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που έχουν αγνοούμενους, όσο περνούν οι μέρες όμως οι πιθανότητες λιγοστεύουν.

Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων και είναι άγνωστο πόσο προσωρινή θα είναι η διαβίωσή τους στις πάνω από 3.500 σκηνές και 13.000 κλίνες που διένειμαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Κάτοικοι της Σμύρνης κατήγγειλαν στη «Χουριέτ» ότι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ενοίκια στην πόλη, καταγγέλλοντας όσους προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στη δική τους δυστυχία.

Αλλα ρεπορτάζ αναφέρονταν σε πολυώροφα κτίρια που κατέρρευσαν την Παρασκευή (π.χ. τα συγκροτήματα Rizabey και Doganlar), τα οποία χτίστηκαν τη δεκαετία του 1990 αλλά με βάση τους κανονισμούς δύο δεκαετιών πριν. ΜΜΕ δημοσίευσαν εκθέσεις για την κατάσταση των κτιρίων στις οποίες το Φλεβάρη του 2018 αναφερόταν ότι «στα καταστήματα στο ισόγειο εντοπίστηκε εμπλοκή στην πόρτα και παραμόρφωση εξαιτίας (σ.σ. προηγούμενων) σεισμών και υγροποίησης στο έδαφος». Μιλούσαν ακόμα για «ορατή εκτροπή, διαχωρισμό και παραμόρφωση στα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου». Παρ' όλα αυτά, τα κτίρια εξακολουθούσαν να στεγάζουν και να φιλοξενούν εκατοντάδες άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ