Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επιμένει να επικρίνει την τουρκική ηγεσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδείξει «πολεμοχαρή συμπεριφορά προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», επέμεινε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, που μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» υποστήριξε ότι ο ίδιος επιθυμεί «να πέσουν οι τόνοι», αλλά και ο Ερντογάν θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις αξίες της, «να μη λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις».

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι ρόλος του είναι να «προστατεύει δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία» και μίλησε για «παρεξηγήσεις» και «χειραγώγηση» δηλώσεών του που προκάλεσαν τις πρόσφατες αντιδράσεις σε μουσουλμανικές χώρες. «Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στη χώρα μου, γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας», είπε και συμπλήρωσε ότι θέλει «να ηρεμήσουν τα πράγματα». Ανέφερε ακόμα ότι θα ήταν «φρικτή απώλεια κυριαρχίας» αν υπέβαλε παραίτηση. Μεταξύ άλλων επέκρινε ξανά χώρες που έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων και προσπαθώντας να εμφανιστεί εκπρόσωπος της ελευθερίας, σχολίασε ότι «μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι της χώρας όπου ζουν, γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή. Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία...».

Στο μεταξύ, φημολογείται ότι αύριο αναμένονται ανακοινώσεις κατά ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν και εντός Γαλλίας, όπως οι «Γκρίζοι Λύκοι». Το Σαββατοκύριακο, άγνωστοι βεβήλωσαν ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης στην Ντεσέν της Λυών, γράφοντας συνθήματα υπέρ της Τουρκίας.

Η όλη αντιπαράθεση, που παρουσιάζεται ως «πόλεμος πολιτισμών», στην πραγματικότητα αφορά αντιπαράθεση συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών και των μονοπωλιακών ομίλων σε μια σειρά περιοχές, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο. Η δε προσπάθεια της Γαλλίας να διαμορφωθεί ένα ρεύμα στην ΕΕ αντίθεσης στην Τουρκία (που με διαφορετικό τρόπο βλέπει η Γερμανία λόγω συμφερόντων) φαίνεται ότι σχετίζεται με ένα αέναο παζάρι για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από βδομάδα οι νέες συνομιλίες για την αλιεία (2021-11-05 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας (2021-11-02 00:00:00.0)
Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Αλγερίας - Γαλλίας (2021-10-05 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση είναι βαθύτερη από τον παρουσιαζόμενο «πόλεμο πολιτισμών» (2020-10-31 00:00:00.0)
Και η γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων (2018-12-11 00:00:00.0)
Υπερασπίζεται το χτύπημα με το βλέμμα στη μοιρασιά (2018-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ