Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν την 76η επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ

Την 76η επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή (30/10/1944) από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ τίμησαν την περασμένη Παρασκευή, με μια λιτή εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων, λόγω των μέτρων περιορισμού, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σύντομη ομιλία, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έκανε ο Νίκος Βάγιας, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίσιμη συμβολή των κομμουνιστών στην οργάνωση και καθοδήγηση του αντιφασιστικού αγώνα, παρουσιάζοντας μερικά από τα γεγονότα της αντίστασης στους κατακτητές, με απαρχή την ίδρυση με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης, της «Ελευθερίας» στους Αμπελόκηπους.

Ο Νίκος Βάγιας μίλησε επίσης για τα συμπεράσματα από την περίοδο της δεκαετίας του '40, τονίζοντας πως «εδώ και 100 χρόνια οι αστικές τάξεις στις καπιταλιστικές χώρες ενισχύουν και αξιοποιούν τους φασίστες και σε διάφορες φάσεις τους δίνουν και την κυβερνητική διαχείριση. Η πλουτοκρατία, δηλαδή βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και μεγαλέμποροι, ήταν αυτοί που ανέβασαν Μεταξάδες και Χίτλερ, γι' αυτό και η μόνη αποτελεσματική αντιφασιστική πάλη συνδέεται άρρηκτα με τον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα».

Στη συνέχεια, κατήγγειλε την ΕΕ για την προώθηση της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού και ανέδειξε ότι η στρατηγική της αστικής τάξης, που υπηρετείται από όλα της τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, φέρνει τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Και κατέληξε: «Ο λαός, όπως τότε, πρέπει πιο αποφασιστικά να οργανώσει τον δίκαιο αγώνα του για τα δικαιώματά του, που απορρέουν αντικειμενικά από τις δυνατότητες της εποχής μας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και την ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ