Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην σ. Ελπίδα Μαλαγαρδή

Με θλίψη, βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, μα και μεγάλη περηφάνια που είχαν μια τέτοια συντρόφισσα πλάι τους εδώ και δεκαετίες, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι είπαν το «στερνό αντίο» στην παλαίμαχη κομμουνίστρια, Ελπίδα Μαλαγαρδή, το περασμένο Σάββατο στο νεκροταφείο της Νίκαιας. Μέλος της ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό της, η σ. Ελπίδα «έφυγε» σε ηλικία 95 ετών, μετά από μια διαδρομή ως μέλος του Κόμματος από το 1945.

Στην πολιτική της κηδεία παρευρέθηκε εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Επίσης, τα μέλη της ΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Χριστίνα Σκαλούμπακα. Το «παρών» έδωσαν ακόμα η Ελευθερία Παπουτσιδάκη, επικεφαλής των εκλεγμένων στο δήμο Κορυδαλλού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Στέλιος Μπενετάτος, εκλεγμένος στην Περιφέρεια Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για τη ζωή και τη δράση της σ. Ελπίδας, που καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής στέκονταν πλάι της σε θέσεις τιμητικής φρουράς μέλη του Κόμματος, μίλησε εκ μέρους της ΚΟ Πειραιά ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά.

Επίσης, για τη δράση της σ. Ελπίδας στον Κορυδαλλό μίλησε η Πόπη Ξενικουδάκη εκ μέρους της ΚΟΒ Κορυδαλλού. Για το παράδειγμά της στη νέα γενιά μίλησε εκ μέρους του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ ο Ζαχαρίας Ντελακρούζ. Για την προσφορά της και την παρακαταθήκη που αφήνει στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στην πρώτη γραμμή του οποίου βρέθηκε για δεκαετίες, μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Χρ. Σκαλούμπακα. Αλλωστε η σ. Ελπίδα ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας, ενώ μετά τη δικτατορία ήταν μπροστάρισσα στον Σύλλογο Γυναικών Κορυδαλλού. Το 1991 εξελέγη στο ΔΣ της ΟΓΕ, το 1995 έγινε μέλος του Προεδρείου και από το 1998 έως το 2005 ήταν Ταμίας της. Πάντα σεμνή και αλύγιστη αντιμετώπισε και το κάτεργο των φυλακών Αβέρωφ για 7 ολόκληρα χρόνια μαζί με τις συγκρατούμενές της, ενώ με την ίδια γενναιότητα είχε πάρει το δρόμο της εξορίας στη Γυάρο, τα χρόνια της χούντας.

Για τη δράση της στο κίνημα των αντιστασιακών μίλησαν ο Σπύρος Δημόπουλος εκ μέρους του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Λόλα Ζαζοπουλου - Τσολακίδου εκ μέρους του ΣΦΕΑ 1967 - 1974. Τέλος, εκ μέρους της οικογένειάς της την αποχαιρέτησε η εγγονή της, Τόνια Μακρή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ