Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες NAVTEX και προτάσεις για «διάλογο άνευ όρων»

Με φόντο το ευρύτερο παζάρι με ΕΕ και ΗΠΑ και επαναφέροντας σταθερά όλο το πακέτο των απαράδεκτων αξιώσεών της, συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική αστική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σταθμός Αττάλειας της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας εξέδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα NAVTEX, δεσμεύοντας για έρευνες του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, για το χρονικό διάστημα 1 - 14 Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εγκαίνια ενός σιδηροδρομικού έργου, διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και με το "Ορούτς Ρέις" και με το "Μπαρμπαρός" και με το "Φατίχ"». Μεταξύ άλλων, επέκρινε όσους επιτίθενται στη χώρα του και την οικονομία της, αναφέροντας ότι «μας έχουν επιβραδύνει σε κάποιους τομείς, ενώ πριν κινούμασταν με ταχύτητα προς τους στόχους μας» και υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκτρέψει την πορεία της χώρας μας από το ευλογημένο μονοπάτι». Αναδεικνύοντας τη γενική εικόνα μέσα στην οποία το τουρκικό κεφάλαιο ξετυλίγει τις προκλήσεις του, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «στη δική μας περίοδο έπαιξαν τα ίδια παιχνίδια αλλά απογοητεύτηκαν. Δεν κατάφεραν να πάρουν αιχμάλωτη την Τουρκία. Δεν κατάφεραν να γονατίσουν την Τουρκία με την τρομοκρατία. Δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την Τουρκία με το πραξικόπημα. Με τις απειλές, την πολιορκία και το εμπάργκο δεν κατάφεραν να θέσουν την Τουρκία υπό δεσμά. Δεν θα εμποδίσουν την οικονομία της Τουρκίας». Είπε ακόμα πως «από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ, παντού επιδείξαμε την ίδια στάση. (...) Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε πάλι την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και τόνισε ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσω του διαλόγου. (...). Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα - αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμους ισχυρισμούς και να διαμαρτύρεται σε τρίτους - όπως πάντα είναι να αποφύγει την αύξηση της έντασης στην περιοχή και να πάρει μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε έναν άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και άλλων αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί μια πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής», ο Τατάρ είπε ότι η νέα «κυβέρνηση» θα δείξει «επιμονή στη λύση δύο κρατών, στην αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"». Επέμεινε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα χωριστό «κράτος», «είτε το αναγνωρίσουν είτε δεν το αναγνωρίσουν. Εχουμε ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δικαιώματα. Αυτό θα γίνει δεκτό στο διεθνές δίκαιο». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μπορεί να μην υπάρχει διπλωματική αναγνώριση σήμερα, όμως έχουμε εμπόριο με εκατοντάδες χώρες. Κάνουμε αγοραπωλησίες προϊόντων με ολόκληρο τον κόσμο. Γίνονται επισήμως οι πληρωμές μέσω τραπεζών και ίσως να έρχονται μέσω των λιμανιών της Τουρκίας, όμως τα γρανάζια δουλεύουν».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του γγ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών» και μετέφερε την ελπίδα «τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του γγ των ΗΕ και να επιδείξουν και αυτές την ίδια πολιτική βούληση». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, είπε ότι «δεν είναι σίγουρα εκείνες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι σε αυτό το θέμα η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του γγ των ΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ