Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ζητούμενο η «βιώσιμη εκεχειρία»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει δεσμευτική απόφαση για την εφαρμογή της συμφωνίας «βιώσιμης εκεχειρίας» στη Λιβύη, που ανακοινώθηκε στο τέλος του Οκτώβρη, απηύθυναν εκπρόσωποι των λιβυκών αντιμαχόμενων πλευρών κατά την ολοκλήρωση διήμερης συνάντησής τους στη βορειοδυτική, λιβυκή πόλη Γαντάμις, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι αντιμαχόμενες λιβυκές πλευρές (δηλαδή η κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, από τη μία, και η εκλεγμένη λιβυκή Βουλή και ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» της ανατολικής Λιβύης, από την άλλη) συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες μέρες ή βδομάδες στην πόλη της Σύρτης με σκοπό να συγκροτήσουν υποεπιτροπές που θα αναλάβουν την επιτήρηση της απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε πως η εξέλιξη σηματοδοτεί την αρχή μιας «διαδικασίας που θα απαιτήσει αποφασιστικότητα, κουράγιο, αυτοπεποίθηση και πολλή δουλειά». Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν με λεπτομέρειες τη συγκρότηση ενός μηχανισμού εποπτείας που θα επιβλέψει την εφαρμογή της εκεχειρίας και την απομάκρυνση ξένων ενόπλων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η ίδια συμφωνία προβλέπει επίσης και το «πάγωμα» της στρατιωτικής εκπαίδευσης από ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στην Τρίπολη, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ρόλο του τουρκικού στρατού που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ