Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Απανωτά πλήγματα σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τις ΣΣΕ των ναυτεργατών, κατατέθηκε χτες από τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη μία ακόμα τροπολογία - δωράκι για τους εφοπλιστές, με την οποία δίνει τη δυνατότητα μέχρι το Μάρτη του 2021 να μην εφαρμόζονται σε ποντοπόρα πλοία υπό ελληνική σημαία ακόμα κι αυτές οι οργανικές συνθέσεις των 4, 5 και 6 ναυτεργατών με ΣΣΕ και συγκροτημένα δικαιώματα. Να ναυτολογούν δηλαδή ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Πρόκειται για άρθρο (το 5) που επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει στα μουλωχτά ανάμεσα σε άλλα άρθρα τροπολογίας που κατά βάση αφορά τους ΟΤΑ. Η τροπολογία κατατέθηκε χτες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρση της όποιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αυτή η εκτρωματική ρύθμιση σε βάρος των ναυτεργατών θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από 10 Οκτώβρη. Δηλαδή από περίπου ένα μήνα πριν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ναυτεργάτες που ήδη ναυτολογήθηκαν σε αυτό το διάστημα, δηλαδή από 10 Οκτώβρη μέχρι χτες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Παρ. 1. Για το χρονικό διάστημα από την 10η Οκτωβρίου 2020 ως και την 31η Μαρτίου 2021 στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3.000 κοχ που έχουν ναυτολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 (Α 317) δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης (...)». Και όχι μόνο αυτό, αλλά «η χρονική περίοδος που προβλέπεται δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης του κορονοϊού Covid-19».

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία στο «κατώτερο πλήρωμα», στη μείωση των οργανικών συνθέσεων στο μισό στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά, στην αύξηση των επιδοτήσεων των εφοπλιστών των ακτοπλοϊκών πλοίων, που μαζί με την αύξηση του «μεταφορικού ισοδύναμου» και τα διάφορα έξτρα δωράκια, όπως οι απευθείας αναθέσεις, έχουν φτάσει αισίως κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, κ.ο.κ. Ολα αυτά έχουν προωθηθεί μόνο το τελευταίο 8μηνο εν μέσω πανδημίας.

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ με ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να προσφέρει προκλητικά προνόμια στους εφοπλιστές την ώρα «που διαρκώς αυξάνουν τα κέρδη τους, από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών». Τα σωματεία απαιτούν ακόμα «τώρα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, μας καταργούν το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, τώρα να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ