Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παραπομπή Θάτσι σε δίκη για εγκλήματα πολέμου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Παραδόθηκαν σε αστυνομικούς της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) ο έως χτες πρόεδρος του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κάντρι Βέσελι.

Οι δύο Κοσοβάροι Αλβανοί αξιωματούχοι, που διετέλεσαν ηγετικά στελέχη και διοικητές των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ (UCK) κατηγορούνται και επίσημα για τις δολοφονίες, διώξεις, βασανιστήρια, απαγωγές τουλάχιστον 100 ατόμων (οι περισσότεροι Σέρβοι, Ρομά αλλά και Αλβανοί) ένα χρόνο πριν και ένα χρόνο μετά από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (σημερινή Σερβία, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο).

Ο Θάτσι ανακοίνωσε την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας ότι το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του UCK, ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με τον πρώην πρόεδρο της κοσοβάρικης Βουλής και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βέσελι.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την κοινή τύχη «εργαλείων» των ιμπεριαλιστών, που, αφού αξιοποιηθούν για τις επεμβάσεις και το πέρασμα των σχεδίων τους κατά των λαών, οδηγούνται ...«στη Δικαιοσύνη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ