Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασιών συνέχεια υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Από τη χτεσινή επίσκεψη Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών

Eurokinissi

Από τη χτεσινή επίσκεψη Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών
Με αμείωτη ταχύτητα, και με τον τόνο να δίνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, τρέχουν οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά.

Χαρακτηριστικά, χτες μετέβη στο ΥΠΕΞ, για πολλοστή φορά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Η «επίσκεψη» έγινε μόλις μια μέρα μετά τη μετάβαση και τις επαφές Δένδια στο Βερολίνο όπου, μεταξύ άλλων, αναζητήθηκαν τρόποι «αποκλιμάκωσης» της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, με τις ΗΠΑ να πιέζουν επίσης στην ίδια κατεύθυνση.

Η «επίσκεψη» Πάιατ έγινε, ακόμα, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, σε μια σαφή επισήμανση από πλευράς των Αμερικανών - όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - ότι ο σχεδιασμός που έχουν καταλήξει από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για παραπέρα «ενίσχυση των διμερών σχέσεων» σε όλα τα πεδία (επιχειρηματικές συμφωνίες, άμυνα κ.λπ.), θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται απρόσκοπτα και δίχως καθυστερήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος εκλέγεται εκεί Πρόεδρος και πότε αναλαμβάνει καθήκοντα.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό και το σχόλιο του ίδιου του Πάιατ, που έγραψε σε ανάρτησή του ότι στη συνάντηση συζήτησαν «τα πολλά κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης MDCA (σ.σ. η νέα Σσυμφωνία για τις Βάσεις) και της κοινής μας ατζέντας στα Βαλκάνια». «Χαιρετίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και την αποφασιστικότητά της να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Αμερικανός, δείχνοντας και αυτός προς το ευρωΝΑΤΟικό τραπέζι του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», όπου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σε αυτό το φόντο, μιλώντας αργότερα ο Πάιατ στο «Thessaloniki Summit 2020» (το διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών), τάχθηκε υπέρ «της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου» και όχι με χρήση στρατιωτικών μέσων. Την ίδια ώρα, επέμενε για την Τουρκία ότι «πρέπει να την κρατήσουμε στη Δύση», στόχος για τον οποίο ανάμεσα σε άλλα στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού μπαίνουν και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ευρύτερο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δεν έχασε ευκαιρία να εκφράσει τον ...σκεπτικισμό του για την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η πώληση των «S-400» στην Τουρκία δεν δείχνει ότι την ενδιαφέρει η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ανοικτά, «απειλή τη Ρωσία για την Ελλάδα και την περιφερειακή σταθερότητα». Στον αντίποδα, τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας «έχουν ενδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη έχει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς μας».

Αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι «ενδιαφέρει» τους Αμερικανούς, και «θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας». Ταυτόχρονα, μίλησε για το αυξανόμενο «επενδυτικό ενδιαφέρον» αμερικανικών εταιρειών να τοποθετηθούν στη χώρα (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου). Τόνισε, επίσης, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη «σταθερή συμμαχία των δύο χωρών στον αμυντικό και στον ενεργειακό τομέα», εκφράζοντας, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στα τριμερή και άλλα σχήματα συνεργασίας που οικοδομούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με Ισραήλ, Αίγυπτο και άλλους.

Το πρόβλημα ως λύση παρουσιάζει η κυβέρνηση

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στέλνοντας σήμα στην Αγκυρα ότι στην κυβέρνηση «δεν χτίζουμε συμμαχίες ενάντια σε κανέναν. Αντιθέτως, είμαστε ανοιχτοί για να επεκτείνουμε το πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Με έναν όρο: ότι σέβονται τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται και πάλι, αναμφίβολα, σε κατάσταση αναταραχής» με «πολλές προκλήσεις» που «αποσταθεροποιούν σοβαρά την περιοχή» και έχουν «κοινό παρονομαστή» την Τουρκία, η οποία «προβάλλει, για άλλη μια φορά, παράνομους και προκλητικούς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Κατηγόρησε την γείτονα ότι χρησιμοποιεί «ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για την επίτευξη των στόχων της», ενώ διέβλεψε «μακροπρόθεσμο μοτίβο στην τουρκική συμπεριφορά. Δεν πρόκειται για μια κρίση που διαρκεί λίγες μέρες και ακολουθείται από μια γρήγορη αποκλιμάκωση. Παρατηρούμε για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, μια συνεχή και αυξανόμενη προσπάθεια δοκιμής της ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Και, δυστυχώς, η πρόβλεψή μας είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι πιθανό να αλλάξει δραματικά στο μέλλον».

Ως απάντηση έδειξε τις συμφωνίες που έκλεισε η κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο για χάραξη ΑΟΖ, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη. «Ετσι επιλύουν τις διαφορές τους τα ειρηνικά έθνη, όχι μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων», είπε δίνοντας, ξανά, στην Αγκυρα έναν οδικό χάρτη για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η κυβέρνηση εκφράζει «ικανοποίηση» από την επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι «ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται τη θέση ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη», προσπερνώντας τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Προσθέτουν ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών «δεν παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως απλά μια ελληνο-τουρκική διαφορά για την οποία ζητάμε τη στήριξη της Γερμανίας. Αντιθέτως, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια άμεση απειλή για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς αποσταθεροποιεί τις χώρες της περιοχής και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δύο μεταναστευτικές οδούς (Τουρκία και Λιβύη). Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη. Επίσης, στηρίζει ανοιχτά ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και προωθεί τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό». Σε αυτήν τη βάση, ο Ν. Δένδιας φέρεται να υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία, θα πρέπει να τεθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, παρακάμπτοντας και εδώ ότι είναι αυτό το «ευρύτερο πλαίσιο» των ιμπεριαλιστικών παζαριών και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που περιπλέκει παραπέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-06-25 00:00:00.0)
Στο «μάτι του κυκλώνα» βάζουν το λαό οι συμμαχίες της αστικής τάξης (2021-03-30 00:00:00.0)
Επιταχύνονται εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό (2021-02-04 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για την «υπεύθυνη διαχείριση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» (2020-05-28 00:00:00.0)
«Ανοιχτή γραμμή» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ένταση της καταστολής στα σύνορα (2020-02-29 00:00:00.0)
«Φυσικά και θα εμπλακούμε» στα Ελληνοτουρκικά, λέει ο Πάιατ... (2020-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ