Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συζητήθηκε στο ΣτΕ το θέμα των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Παρασκευή οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από επιστημονικούς φορείς, ομάδες πολιτών καθώς και σωματεία εργαζομένων για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση αφορά τη μελέτη της εταιρείας «Αττικό Μετρό» για την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης και την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους, μετά τη λήξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού. Οι προσφεύγοντες έφεραν επιπλέον στοιχεία για την ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, την ανεπίστρεπτη βλάβη που θα υποστεί το μνημειακό σύνολο σε περίπτωση τεμαχισμού, κατακερματισμού και εκρίζωσής του. Ακόμα, κατέθεσαν τεχνικές εκθέσεις για την πλήρη τεχνική εφικτότητα της κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» με την ίδια μέθοδο κατασκευής, σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκαν ο σταθμός Μετρό «Μοναστηράκι» στην Αθήνα (με τις αρχαιότητες in situ), η υπόγεια επέκταση του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου (με τις αρχαιότητες in situ), μέθοδος η οποία μέχρι τώρα εφαρμοζόταν στον σταθμό «Βενιζέλου». Υποστηρίζουν δεν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση παραβιάζει τον νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης μνημείων κ.λπ.

Παρέμβαση, υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ