Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ζημιές σ' ολόκληρη την πρωτογενή παραγωγή

Μεγάλο μέρος της γαλακτοκομικής παραγωγής του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας καταστράφηκε από την παρατεταμένη κακοκαιρία του τελευταίου εικοσαημέρου. Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι περίπου στο 30% των γαλακτοκομικών μονάδων στην περιοχή Θεσσαλονίκης αχρηστεύτηκε η παραγωγή τριών ημερών, αφού τα συνεργεία περισυλλογής δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σ' αυτές και να παραλάβουν το προϊόν. Από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό έχουν αναγγελθεί ήδη στον ΕΛΓΑ εκατοντάδες περιστατικά ζημιών σε μονάδες αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων αλλά και σε πτηνά και μελισσοσμήνη.

Σαν συνέπεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, ήταν να αποδεκατιστούν εκατοντάδες τόνοι ψαριών στα ιχθυοτροφεία της Βιστονίδας Ροδόπης και ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές 800 εκατομμυρίων δρχ. Οπως λένε οι ιχθυοτρόφοι, η μισή φετινή παραγωγή έχει χαθεί ενώ καταστράφηκε και ο γόνος για την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου αφού δεκάδες από αυτούς δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τον ελαιοκαρπό. Ζημιές στην παραγωγή αλλά και σε δέντρα αναφέρονται και στους κάμπους του Νέστου, των Σερρών και της Δράμας, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία καθώς πολλές περιοχές καλύπτονται ακόμη από παχύ στρώμα χιονιού. Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και στα θερμοκήπια του Νομού Ημαθίας και ιδιαίτερα σε ξηραντήρια. Ακόμη υπολογίζεται ότι μεγάλες καταστροφές υπάρχουν στα δέντρα ροδακινιάς και ακτινιδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ