Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικά απαιτούν αποζημιώσεις!

Μεγάλο συλλαλητήριο πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτών, χτες στον Τύρναβο. Στα «ΘΑ» το 'ριξαν ο Φ. Χατζημιχάλης και ο διοικητής του ΕΛΓΑ

Eurokinissi

Με μαζική αγωνιστική συγκέντρωση στον Τύρναβο υποδέχτηκαν χτες οι αγρότες της περιοχής τον υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και τον διοικητή του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκα, διεκδικώντας την άμεση εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία, την καταβολή αποζημιώσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Συμμετέχοντας δυναμικά στην κινητοποίηση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Ζημιών Παγετού, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι ο αγώνας τους θα ενταθεί μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δήλωσαν, δε, ότι δε «χάβουν» τα αόριστα «θα» και τα «μπορεί» που παρουσίασαν σαν μέτρα ο υφυπουργός Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, κατά τη χτεσινή επίσκεψή τους στον Τύρναβο, για να «σπείρουν» ανέξοδες ελπίδες.

Οι αγρότες του Τυρνάβου, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το πρόσφατο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας και πολλές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν, πλέον, πρόβλημα παραμονής στο αγροτικό επάγγελμα. Και αφού δήλωσαν ότι δε θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» όρισαν το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» για τις 28 Γενάρη, που ξεκινούν οι νέες πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν:

  • Αμεση αποζημίωση του πληγέντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου, (ζώα, ζωοτροφές) και των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Αμεση καταγραφή κι αποζημίωση για τις καταστροφές στα θερμοκήπια και στην ηρτημένη παραγωγή σε ελαιόδεντρα.
  • Ταχεία εξατομίκευση των ζημιών στα αμπέλια και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές, δαμασκηνές, αχλαδιές, αμυγδαλιές κ.α.).
  • Καταβολή στους παραγωγούς του συνόλου της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο έχει καταστραφεί.
  • Ατοκα και με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών καλλιεργητικά δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να συνεχίσουν τις καλλιέργειες, που θα χρειαστούν κι επιπλέον έξοδα, για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα.
Ολο «ΘΑ»

Αμέσως μετά την αγωνιστική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, οι αγρότες κατευθύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, όπου ο υφυπουργός Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις αποφεύγοντας ν' απαντήσουν συγκεκριμένα επί των αγροτικών αιτημάτων.

Ο Φ. Χατζημιχάλης ανακοίνωσε γενικά και αόριστα πως ό,τι δικαιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα το πάρουν, χωρίς ν' αποσαφηνίσει τι, πότε και πώς θα πάρουν. Είπε, επίσης, ότι με διαδικασίες που κινεί ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, αρχής γενομένης από το ζωικό κεφάλαιο και θ' ακολουθήσει η ηρτημένη παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Και συμπλήρωσε ότι εάν δε φτάσουν τα χρήματα που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, τότε θα δοθούν και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οσον αφορά στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και πρέπει να αποκατασταθούν ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα θ' αντιμετωπιστεί χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε ως θερμός συμπαραστάτης των πληγέντων αγροτών!

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ μιλώντας στους αγρότες προσπάθησε να εξωραΐσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τον Οργανισμό, ο οποίος στοχεύει στον οικονομικό στραγγαλισμό του και στη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων. Ισχυρίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι θετική και είπε χαρακτηριστικά ότι τώρα «ο ΕΛΓΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί για τους μη ασφαλίσιμους κινδύνους, γι' αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα που θέλει ν' αναπτύξει μια δραστηριότητα».

Αναφερόμενος, δε, στις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή είπε ότι «ίσως είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών»...

«Θα αγωνιστούμε...»

Για το μέγεθος των καταστροφών που υπέστησαν από τον παγετό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Τυρνάβου και για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων μίλησε στη σύσκεψη ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Και επισήμανε ότι οι αγρότες θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν, με τα τρακτέρ, στις 28 Γενάρη. Μίλησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Τυρνάβου, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας.

Χτες, το μεσημέρι ο υφυπουργός Γεωργίας και ο διοικητής του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν την Ελασσόνα, ενώ σήμερα θα βρίσκονται στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα και αύριο στη Μαγνησία και στη Φθιώτιδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ