Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Παράταση στην απαγόρευση πλειστηριασμών

Μια μικρή παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών επιτυγχάνεται με απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για υποθέσεις με πανωτόκια.

Με την τελευταία ρύθμιση για τα πανωτόκια (άρθρο 42 του νόμου 2912/2001 που τροποποίησε το άρθρο 30 του νόμου 2798/2000) απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί μέχρι 31-12-2001. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου (98/2002) βάζει φρένο στις τράπεζες, που με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επιδιώκουν να εκπλειστηριάζουν ακίνητα δανειοληπτών για οφειλές στις τράπεζες και κυρίως από τα γνωστά πανωτόκια.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Αττικής έβγαλε χτες (9/1/2002) σε πλειστηριασμό διώροφη μονοκατοικία στο Μενίδι, για οφειλές του δανειολήπτη από πανωτόκια, αλλά το Μονομελές Πρωτοδικείο ακύρωσε τον πλειστηριασμό.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι ο πλειστηριασμός είναι άκυρος, καθώς ο χρόνος έναρξης της εκτέλεσης του πλειστηριασμού από την Τράπεζα Αττικής εμπίπτει στο χρόνο της απαγορευτικής διάταξης του άρθρου 42 του νόμου 2912/2001. Δηλαδή το δικαστήριο δέχεται ως ημερομηνία πλειστηριασμού όχι τη μέρα της αναγκαστικής εκτέλεσής του, αλλά τότε που ξεκίνησε η προετοιμασία (εκκαθάριση εκκρεμοτήτων, χορήγηση αντιγράφων στους δανειολήπτες, κοινοποίηση κλπ.). Με τον τρόπο αυτό για ένα χρονικό διάστημα (που μπορεί να φτάσει μέχρι και δύο μήνες) αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έκανε αλλεπάλληλες νομοθετικές... ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, χωρίς ωστόσο να θίξει τα συμφέροντα των τραπεζών, στις οποίες επιτρέπει να ξεζουμίζουν τους δανειολήπτες. Η τελευταία δικαστική απόφαση δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει στο ακέραιο και η κυβέρνηση καλείται να εναρμονιστεί με το δίκαιο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να καταργήσει τα πανωτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ